Kaliňák verí, že dôvod nehody autobusu na D1 určia do troch týždňov

NETKY.SK • 15 Jún 2014, 11:53 • 2 min
Kaliňák verí, že dôvod nehody autobusu na D1 určia do troch týždňov

BRATISLAVA - Minister vnútra Robert Kaliňák verí, že v priebehu dvoch - troch týždňov bude jasné, či tragickú nehodu na diaľnici D1 pri Červeníku zapríčinilo najmä zlyhanie ľudského faktora, alebo bola dôvodom hlavne technická chyba.

slovakia

left justify in out

Kaliňák to uviedol v dnešnej diskusnej relácii televízii TA3 V politike.
      

Na otázku, či prišlo k posunu vo vyšetrovaní nehody, minister povedal, že dôvody nehody sa stále skúmajú. "Pravdepodobnejšie, aj podľa vyjadrení vodiča, sa javí ľudské zlyhanie," uviedol Kaliňák. Pristavil sa aj pri otázke používania bezpečnostných pásov v autobuse. Kaliňák priznal, že hoci uznáva platnú legislatívu, on sám "vnútorne bojuje" s názorom, že pásy v autobuse automaticky zvyšujú bezpečnosť.  
      

"Je to môj osobný názor, no naozaj nie som o tom presvedčený," povedal Kaliňák a vysvetlil, že svoj názor odvádza aj od skúseností záchranárov, ktorí majú k zraneným v prevrátenom autobuse oveľa komplikovanejší prístup, ako je to v prípade nehody osobného auta. "Zranený sa kvôli váhe svojho tela v niektorých situáciách nevie sám odopnúť a ak začne vozidlo horieť, zranený sa nevie vyslobodiť," vysvetlil Kaliňák. "Pásy majú tendenciu brániť voči bežným zraneniam pri prudkom brzdení, pri čelnom náraze, aby ste sa mechanicky nezranili o iné časti dopravného prostriedku, no pri takomto type havárie, k akej prišlo, neviem," povedal Kaliňák. "Je preto pre mňa otázka, či sú pásy generálnou záchranou a či naopak, v určitých prípadoch neskomplikujú situáciu," skonštatoval minister.
      

Ale to, dodal, že pasažieri neboli pripútaní, nespôsobilo dopravnú nehodu. Podľa Kaliňáka bolo v tomto prípade príliš veľa nešťastných zhôd okolností, ktoré viedli k smrti mladých ľudí.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies