Kaliňák: V kauze odpočtov DPH je obvinených 61 ľudí

NETKY.SK • 28 Apríl 2016, 16:55 • 2 min
Kaliňák: V kauze odpočtov DPH je obvinených 61 ľudí

BRATISLAVA - V kauze nadmerných odpočtov DPH na východnom Slovensku je podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka obvinených 61 ľudí a ide pravdepodobne o druhý najvyšší nelegálny odpočet DPH v histórii Slovenska, preto ho nie je možné ututlať ani skryť.

slovakia

left justify in out

Ako povedal novinárom dnes po rokovaní parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť, výbor vzal jeho informácie na vedomie. Podľa ministra je táto kauza stále živým prípadom, preto mu politizácia neprospieva. "Výbor nemôže vyšetrovať a som nespokojný, že sú tu kauzy, ktoré chcú niektorí členovia dávať živé médiám," povedal minister.

 

Vyšetrovanie podľa neho nepotvrdilo žiadnu spojitosť aktérov kauzy s predstaviteľmi Smeru-SD. "Dávanie do súvislosti s predstaviteľmi Smeru sa nielen nepotvrdilo, neboli ani také indície," vyhlásil s tým, že celá vec je vymyslená. "Vypovedal človek, ktorý je hlavný obvinený a hrozí mu najvyšší trest," povedal na adresu Milana Ch. s tým, že výpoveďou sa snaží docieliť zmiernenie trestu.


Podľa poslanca Daniela Lipšica je však výpoveď Milana Ch. potvrdená ďalšími dôkazmi. Ako povedal, nemá pocit, že by tento prípad bol vyšetrovaný nestranne. "Podľa mňa je obzvlášť zarážajúce v tomto prípade, že tak ako v každom prípade, kde sa vyskytujú špičky Smeru ako podozriví, tak vyšetrovatelia sú nútení z Policajného zboru odísť," vyhlásil s tým, že o tomto verejne hovoria samotní bývalí vyšetrovatelia. 


V kauze neoprávneného uplatňovania DPH zločineckej skupiny okolo Milana Ch. začala polícia trestné stíhanie vo veci v apríli 2010. Prvé obvinenie bolo vznesené v máji v roku 2012 a postupne boli vznesené ďalšie. Od novembra 2011 prípad dozoruje Úrad špeciálnej prokuratúry. 


Hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová potvrdila, že ide o mimoriadne rozsiahly prípad, ktorý rozdelili na ekonomickú časť a samostatné konanie sa vedie v prípade podozrenia z údajného krytia podvodov politikmi, políciou a pomoci zo strany zamestnancov daňových úradov. Ide o podozrenia z korupcie, ktoré vyplynuli z odpočúvaní v roku 2009.

 

Tento rok na ne upozornil týždenník Trend a na to, že obvinený Miroslav Ch. uvádza aj mená vysokopostavených politikov. Doteraz všetci, ktorých v tejto časti kauzy vypočuli, popreli ich obsah, uviedla hovorkyňa. Vyšetrovanie stále nie je ukončené. V súčasnosti v ekonomickej časti kauzy je stíhaných viac ako 60 osôb. Sú medzi nimi aj cudzinci z Česka, Lotyšska a Ukrajiny.

 

Približný rozsah trestnej činnosti je zatiaľ odhadovaný na cca 20 000 000 eur. Skupina obchodovala s rôznym tovarom - s platinou, automobilovými súčiastkami, prefabrikátmi, oceľou, ale aj drevenými podlahami. K trestnej činnosti trvala v rokoch 2007-2011.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies