Kaliňák: Úspory na EKS za osem mesiacov dosiahli takmer 32 mil. eur

NETKY.SK • 12 November 2015, 12:56 • 2 min
Kaliňák: Úspory na EKS za osem mesiacov dosiahli takmer 32 mil. eur

BRATISLAVA – Za prvých osem mesiacov plnej prevádzky obstarávania cez Elektronický kontraktačný systém (EKS) dosiahli úspory takmer 32 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Pri celkovej vstupnej cene 206 miliónov eur dosiahla konečná zazmluvnená cena približne 174 miliónov eur, oproti prvým ponukám sa tak usporilo viac ako 15 %. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) s poradkyňou ministra Tatianou Behrovou.

 

Systém tak Kaliňák označil za veľmi úspešný. "Za prvé mesiace fungovania elektronické trhovisko predstihlo všetky očakávania," konštatoval. Vyzdvihol, že očakávané náklady 20 miliónov eur na osem rokov sú už teraz prostredníctvom úspor splatené. Kým pôvodná analýza hovorila, že trhovisko má potenciál usporiť za osem rokov 100 miliónov eur, aktuálny odhad úspor je už 300 miliónov eur.

 

Doteraz prebehlo cez EKS 23830 verejných obstarávaní, denný priemer je približne 111 obchodov. Rekordný z tohto pohľadu bol 23. október, kedy v jeden deň prebehlo 310 verejných obstarávaní. "Za osem mesiacov fungovania nebol jediný pracovný deň bez toho, aby neprebehol obchod," podčiarkol minister. Aktuálne je v systéme 11.000 registrovaných dodávateľov a ďalší sa prihlasujú.

 

Elektronické trhovisko bolo zriadené 1. júla minulého roka. Prvý obchod sa na ňom uskutočnil 30. septembra, v ostrej prevádzke funguje od 1. februára tohto roka. Povinne na ňom nakupuje štát, obec, vyšší územný celok, ako aj organizácie, ktoré sú nimi zriadené či majetkovo prepojené, ak hodnota tovaru, služieb či stavebných prác presahuje 1000, resp. 5000 eur, a dosahuje najviac 134.000 eur v prípade štátu, respektíve 207.000 eur v prípade ostatných obstarávateľov. Pri stavebných prácach predstavuje horný finančný limit 5.186.000 eur.

 

Okrem Elektronického trhoviska nasledujú v EKS ďalšie dva nástroje. Ide o Dynamický nákupný systém, ktorý má zabezpečiť, aby sa do verejných súťaží mohlo zapojiť čo najviac dodávateľov. Tretím je Elektronická podpora procesov, teda poskytovanie informácií, vysvetľovanie či publikovanie dobrej praxe. Dodávateľom EKS pre ministerstvo vnútra je konzorcium Anasoft, Slovak Telekom a Tlačová agentúra Slovenskej republiky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona