Kaliňák: Úniky Nicholsonových telefonátov urýchlia zmeny

NETKY.SK • 6 November 2013, 11:20 • 2 min
Kaliňák: Úniky Nicholsonových telefonátov urýchlia zmeny

BRATISLAVA – Úniky nahrávok rozhovorov novinára Toma Nicholsona najprv s bývalým kolegom so Sme a najnovšie aj s údajným šéfom skupiny piťovcov Jurajom Ondrejčákom sú podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) dobrou motiváciou, aby nový plánovaný systém odposluchov „dokopali“ čo najrýchlejšie.

slovakia

left justify in out

„Ten bude sám o sebe dostatočne autonómny na to, aby takéto veci nemohli vznikať,“ vysvetlil minister Kaliňák a dodal poznámku, že „je toho naozaj dosť“. Nový systém odposluchov sa pokúšal budovať už bývalý minister vnútra Daniel Lipšic (NOVA), ktorý sa snažil o oddelenie systémov polície a SIS.

Kaliňák považuje za potrebné, aby sa najprv pripravili technické podmienky pre nový systém uskutočňovania odposluchov a potom sa na to nadstavila nová legislatíva. Nechce predstavovať nový zákon, ktorý by nezodpovedal technike. Po jej predložení dlhšie volá opozícia, napríklad bývalý minister obrany a dnes šéf výboru na kontrolu vojenského spravodajstva Martin Fedor (SDKÚ-DS). „Mám chuť teraz o to rýchlejšie pripraviť celý nový systém, aby tá kontrola bola jednoduchá, aby to bolo na jednom mieste,“ povedal Kaliňák s tým, že by im to umožnilo vždy identifikovať, odkiaľ „kuká priešvih“. Minister by chcel mať do konca roka logistickú dohodu, ako bude systém vyzerať, aby na nej mohli postaviť zákon. „Zákon o tajných službách je pripravený, to Slovenská informačná služba spolu s vojakmi (MO) pripravili. Prejdeme tú záverečnú diskusiu o jednotlivých bodoch práve s touto úpravou,“ dodal šéf rezortu vnútra. Podľa jeho slov by hneď na začiatku roka mohol ísť tento zákon do legislatívneho procesu. Kaliňák má predstavu, že systém odposluchov by mal byť centralizovaný s centralizovanou kontrolou. „Neexistuje možnosť, aby ste úplne vylúčili ľudský faktor, ale vystopovanie bude podľa mňa jednoduchšie,“ myslí si o takom systéme Kaliňák. Schvaľuje, aby kontrolu robili príslušní poslanci parlamentu. 

Preverovanie úniku sa začalo už po prvej medializovanej nahrávke, ktorú dostal anonymne denník Sme pred dvoma týždňami. „Keď budeme mať preverené, dáme vedieť,“ povedal minister. Na otázku, či sú aj dnes odpočúvaní novinári, minister povedal, že „žiadnu takúto informáciu neviem potvrdiť ani vylúčiť, ale myslím si, že nie“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona