Kaliňák: Trestné oznámenie za výroky premiéra je absurdné

NETKY.SK • 13 Január 2016, 14:09 • 2 min
Kaliňák: Trestné oznámenie za výroky premiéra je absurdné

BRATISLAVA - Minister vnútra Robert Kaliňák označil za absurdné trestné oznámenie, ktoré sa týka výrokov premiéra Roberta Fica o potrebe zabrániť vytvoreniu ucelenej moslimskej komunity na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Podľa hovorkyne Generálnej prokuratúry (GP) Andrey Predajňovej bolo toto oznámenie elektronicky podané v nedeľu 10. januára a bude sa ním zaoberať poverený prokurátor GP.

 

Kaliňák za tým vidí politický boj. "Treba v tom prípade podať trestné oznámenie aj na mňa. Ak bránime záujmy SR a kvôli tomu je podané trestné oznámenie, tak je to veľká karikatúra súčasnej politickej situácie na Slovensku," poznamenal po dnešnom rokovaní vlády.

 

Sám si vo výrokoch premiéra žiadny nenávistný prejav nevšimol. Ako podčiarkol, vláda iba vysvetlila, akým spôsobom bude na Slovensku vyzerať politika v boji proti nelegálnej migrácii. Tá je, ako upozornil, zo zákona zakázaná. "Keď povieme, že nebudeme podporovať nelegálnych migrantov, tak dodržujeme zákon, a v tom prípade to nemôže byť trestným činnom, veď to je absurdné," dodal.

 

Na otázku, či sa moslimovia na Slovensku nemajú cítiť ako občania druhej kategórie, reagoval, že nie. "Jasne sme povedali, že zamedzíme tomu, aby vznikali segregované komunity a tie doteraz nevznikali, preto sa tu cítia dobre a bezpečne," uviedol Kaliňák. Na novinársku poznámku, že premiér hovoril o zabránení vytvoriť ucelenú moslimskú komunitu na Slovensku, konštatoval, že pojem ucelená a segregovaná komunita je to isté.

 

Podanie na GP za vyjadrenie premiéra sa týka hanobenia rasy, národa a presvedčenia a podnecovanie k rasovej, národnostnej a etnickej nenávisti, za čo hrozí trojročné väzenie.

 

Fico na tlačovej konferencii 7. januára uviedol, že Slovenská republika musí byť zabezpečená pred hrozbami a jediná cesta, ako minimalizovať riziká, je zabrániť vytvoreniu ucelenej moslimskej komunity na Slovensku. Tá by podľa neho vznikla naplnením povinných kvót. Reagoval tým aj na udalosti v nemeckom Kolíne nad Rýnom, kde počas novoročných osláv došlo k masovému sexuálnemu obťažovaniu a okradnutiu žien.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona