Kaliňák: Teším sa, že policajný zásah v Moldave sa vyšetrí nezávisle

NETKY.SK • 12 Február 2014, 13:32 • 2 min
Kaliňák: Teším sa, že policajný zásah v Moldave sa vyšetrí nezávisle

BRATISLAVA - Minister vnútra Robert Kaliňák povedal, že podľa výsledku vyšetrovania sa zariadi aj rezort vnútra.

slovakia

left justify in out

Minister vnútra Robert Kaliňák sa teší, že generálna prokuratúra chce veľmi presne preskúmať informácie okolo vlaňajšieho policajného zásahu v Moldave nad Bodvou. Reagoval tak na zverejnený dokument Inšpekcie MV, ktorým na pokyn prokurátora začala trestné stíhanie, hoci rezortná kontrola nenašla pri posudzovaní zásahu pochybenia. Kaliňák verí, že prokuratúra napokon zverejní stanovisko, ktoré potvrdí verziu, o ktorej od začiatku hovorí. Policajtov sa opakovane zastal, pochybenia z ich strany odmieta „Ja sa budem iba tešiť, ak nezávislá forma vyšetrovania stanoví, aká bola realita v Moldave,“ povedal minister.

 

Trestné stíhanie začali pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa, porušovanie domovej slobody, prečin ublíženia na zdraví a zločin mučenia a iného neľudského alebo krutého zaobchádzania. „Ak chcete nejakú vec vyšetrovať, musíte otvoriť trestné konanie, pretože v opačnom prípade nemôžete zadovažovať dôkazy,“ vysvetlil Kaliňák. Trestné stíhanie otvorili preto, aby sa preverili vyjadrenia ombudsmanky Jany Dubovcovej a mimovládneho sektora. „... dopredu povedať, aký bude výsledok - neprejudikujem,“ povedal minister. Podľa výsledku vyšetrovania sa zariadi aj rezort vnútra. 

Kaliňák si stále stojí za tým, že mnohé tvrdenia, ktoré sa v tomto prípade objavili, boli napokon vyvrátené ako nepravdivé. Malo ísť o informácie o počtoch zranených, ako aj dĺžke pobytu predvedených na policajnej stanici. „Všetky informácie, z ktorých sú (policajti) obviňovaní vrátane mučenia, sa postupne ukazovali ako nepravdivé. Tak uvidíme, čo to vyšetrovanie prinesie,“ dodal minister. 

 

V odôvodnení, prečo začal trestné stíhania, vyšetrovateľ podľa RTVS píše, že celá razia sa vraj mala uskutočniť ako odveta za napadnutie policajtov pár dní pred zásahom. Podľa neho bol na akciu údajne nasadený neprimeraný počet policajtov, ktorí použili neprimerané donucovacie prostriedky. Policajti mali ničiť zariadenie obydlí ako aj mobilné telefóny tých, ktorí sa snažili natočiť celý priebeh akcie. V dokumente sa píše aj to, že policajti mali pri razii použiť slzotvorný plyn, čím spôsobili zdravotné komplikácie ročnému dieťaťu. Následne po akcii vraj mali v priestoroch obvodného policajného oddelenia v Moldave nad Bodvou spôsobovať zadržaným telesné a duševné utrpenie, verbálne ich zosmiešňovať, vyhrážať sa im, kopať a biť tak, aby to ostatní videli a báli sa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona