Kaliňák: Systematické opatrenia na kontrolu hraníc zvyšujú bezpečnosť v EÚ

NETKY.SK • 9 December 2016, 18:03 • 2 min
Kaliňák: Systematické opatrenia na kontrolu hraníc zvyšujú bezpečnosť v EÚ

BRUSEL – Počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ sa podarilo dosiahnuť dohodu o systematických kontrolách na hraniciach Európskej únie a o pravidlách, ktoré umožnia rýchlejšie prerušenie platnosti bezvízového styku. Po dnešnom zasadaní šéfov rezortov vnútra krajín EÚ v Bruseli to uviedol slovenský minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý dúfa, že spolu s ďalšími pripravovanými opatreniami to zvýši bezpečnosť a predíde nelegálnej migrácii do EÚ.

slovakia

left justify in out

"Mechanizmus, ktorý umožní opätovné zavedenie víz pre krajiny, neplniace podmienky, je veľmi dôležitý nástroj v súvislosti s bojom s nelegálnou migráciou, práve ako nástroj tlaku pre plnohodnotné realizovanie readmisných dohôd," vyhlásil Kaliňák. Tento mechanizmus dávať možnosť prerušiť platnosť bezvízového styku pre stanovené skupiny obyvateľov z tretieho štátu na deväť, prípadne až 18 mesiacov.

 

Slovenský minister vysvetlil, že cieľom systematických hraničných kontrol, ktoré sa doteraz týkali len občanov tretích štátov, je, aby každý odchod občanov Únie z jej územia a opätovný návrat bol zaznamenaný. Malo by to pomôcť aj v boji proti terorizmu, pretože radikáli, ktorí bojovali po boku tzv. Islamského štátu v Iraku a v Sýrii, sa postupne vracajú do Európy a majú obvykle občianstvo jedného z členských štátov.

 

"Entry/exit systém, to je základný element inteligentných hraníc, sme ďaleko, ale je to veľmi komplikovaná téma. Nie sú tu nejaké veľké rozpory," konštatoval Kaliňák. Systém je zameraný na rýchlejšiu a dôkladnejšiu kontrolu občanov tretích štátov prichádzajúcich do EÚ na krátke obdobie, čo je maximálne 90 dní v rámci jedného polroka.

 

Systém by mal automaticky zaznamenávať osobné a biometrické údaje občana tretieho štátu cestujúceho do EÚ, typ cestovného dokumentu a miesto, kde do Únie vstúpil, aj kde ju opustil. Automaticky vypočíta dĺžku povoleného pobytu v EÚ, odhalí falošné cestové doklady a osoby nedodržiavajúce pravidlá.

 

"Predpokladám, že počas maltského predsedníctva sa to bude dať uviesť do života," uviedol Kaliňák na margo entry/exit mechanizmu. Jeho súčasťou je aj viacero databáz EÚ vrátane databázy Eurodac, ktorá obsahuje odtlačky prstov.

 

Diskusia o takzvanej efektívnej solidarite podľa Kaliňáka už členské štáty polarizuje menej ako v minulosti: "Krajín, ktoré sú na tých extrémnych pozíciách, je čím ďalej menej, dnes by som ich tam videl zhruba už iba päť. To bude aj úloha, aj naša spoločná dohoda s maltských predsedníctvom, že budeme pokračovať v tlaku, aby sme všetkých dostali do stredu, do toho kompromisu."

 

Kaliňák dúfa, že na efektívnej solidarite aj reforme európskej azylovej politiky sa napokon členské štáty dohodnú – reformu dublinského systému považuje za nevyhnutnú.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona