Kaliňák: Štatistiky samovrážd sa robili hlavne kvôli šmejdom a nebankovkám

NETKY.SK • 19 Marec 2014, 13:35 • 2 min
Kaliňák: Štatistiky samovrážd sa robili hlavne kvôli šmejdom a nebankovkám

BRATISLAVA - Polícia zisťovala štatistiky samovrážd ako následok krachu nebankových spoločností v súvislosťami s firmami BMG Invest, Horizont Slovakia a Drukos a s pôsobením šmejdov.

slovakia

left justify in out

Povedal to dnes minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) s tým, že policajti si vyžadujú k jednotlivým poradám krajských policajných riaditeľov pomerne veľa takýchto štatistík.

      

Poslanec Daniel Lipšic (nezaradený) dnes pred novinármi vyhlásil, že krajské riaditeľstvá Policajného zboru rozposlali na okresné riaditeľstvá polície v utorok (18.3.) doobeda emaily, v ktorých žiadajú dodanie štatistík o samovraždách ľudí z dôvodu krachu nebankových spoločností. Podľa Lipšica ide o zneužívanie polície zo strany Roberta Fica (Smer-SD), ktorý chce takto očierniť svojho súpera v prezidentských voľbách Andreja Kisku.
      

Kaliňák to odmietol. "Ak takéto niečo hovorí poslanec, buď netuší, ako funguje polícia, alebo trafená hus zagágala," povedal minister. Podľa jeho slov sa štatistiky spomínané Lipšicom týkali rokov 2007 až 2014, kým Kiska zanechal svoje splátkové spoločnosti Quatro a Triangel v roku 2005. "Toto použiť ako súčasť súboja v prezidentskej kampani a z toho nás obviniť, to je absurdné a smiešne, na to sa ani nedá reagovať," vyhlásil Kaliňák.
      

Na otázku, prečo potrebovala polícia dodať štatistiky rýchlo v priebehu jedného dňa, Kaliňák odvetil, že asi mali krajskú poradu. "Takých mailov máte veľa. Ak nás z toho chcete podozrievať, to je fakt veľa," tvrdí. Na výzvu, aby garantoval, že sa tieto údaje v kampani nezneužijú, odkázal, že sa nemá ani čo zneužiť.
      

V podobnom zmysle sa vyjadrilo aj Prezídium Policajného zboru (PPZ). "Dnes, 19. marca, prebieha pravidelná plánovaná mesačná porada vedenia Úradu kriminálnej polície Prezídia Policajného zboru s funkcionármi odborov kriminálnej polície krajských riaditeľstiev Policajného zboru za účasti prezidenta Policajného zboru a 1. viceprezidenta Policajného zboru," uvádza vedúca oddelenia komunikácie a prevencie PPZ Marianna Paulíková.
     

"Na tejto porade, okrem iného, má byť prerokovaná problematika úmrtí vrátane samovrážd, problematika odhaľovania a vyšetrovania daňovej trestnej činnosti, problematika extrémizmu a iné," dodáva.
     

"Podklady, o ktorých hovoril pán poslanec Lipšic, si vyžiadalo vedenie úradu kriminálnej polície na uvedenú poradu. Na poradách sa pravidelne rozoberajú a diskutujú vybrané problematiky rôznej trestnej činnosti, ktorá je práve aktuálna z pohľadu jej nápadu, respektíve zlého vývoja," uvádza Paulíková.
      

Podklady boli podľa nej vyžiadané aj z dôvodu riešenia činnosti tzv. šmejdov a niektorých nebankových subjektov, ktoré "pripravujú starších ľudí alebo sociálne slabších ľudí o majetok". "Ďalší dôvod bol zistiť, aké boli dopady činnosti šmejdov v oblasti samovrážd v minulom období pre porovnanie s obdobím po nadobudnutí účinnosti novej legislatívy v boji proti šmejdom prijatej koncom roku 2013," dodala.
      

"V mailovej komunikácii a pokyne sa jasne píše o zisťovaní všetkých motívov k samovraždám s dôrazom na činnosť šmejdov a nebankových subjektov ako BMG Invest, Horizont Slovakia, a vôbec nie niektorých splátkových spoločností, v ktorých v minulosti figuroval jeden z prezidentských kandidátov," konštatuje Paulíková. "Navyše sme sa zaujímali o roky 2007 až 2014, teda roky, keď už prezidentský kandidát v daných spoločnostiach nefiguroval. Slová pána Lipšica preto považujeme za neodôvodnený útok na Policajný zbor na základe nepodložených informácií. Polícia sa nenechá vťahovať do predvolebnej prezidentskej kampane," uzavrela Paulíková.
      

Lipšic dnes na tlačovej konferencii prečítal dva maily. "Zároveň som bol požiadaný, aby sme, pokiaľ možno obratom, najneskôr do 15.00 h dnešného dňa, zistili, ak sa dá, či u týchto prípadov samovrážd motív konania poškodeného nebol spojený s krachom nebankoviek a pod. Z uvedeného dôvodu vás žiadam, aby ste požadované podklady zaslali na moju emailovú adresu najneskôr do 14.30 h dňa 18. marca 2014," citoval Lipšic z prvého emailu, ktorý adresovalo jedno z krajských riaditeľstiev polície na okres.
      

V ďalšom sa podľa jeho slov hovorí: "V prípade, že v rámci odboru poriadkovej polície budete evidovať za sledované obdobie prípad samovraždy, kde bude motív konania krach nebankovky, žiadam o zaslanie meritórneho rozhodnutia faxom, ako aj informáciu, z akého zdroja sme zistili tento motív: svedecká výpoveď, list na rozlúčku a pod."
      

Lipšic pripomenul, že Fico avizoval predloženie dôkazov o ľudských príbehoch a tragédiách, ktoré mal spôsobiť Kiska svojou podnikateľskou činnosťou spoločnosťami Quatro a Triangel. Podľa Lipšica sa ľuďom zlievajú do jedného nebankové spoločnosti a pôžičkové firmy, ktoré mal Kiska, a na to bude Fico hrať. "Je to dôkaz, ako Robert Fico zneužíva svoju premiérsku funkciu v prezidentskej kampani. Je to dôkaz, že Robert Fico sa neštíti, aby neprehral prezidentské voľby, zneužiť policajný zbor na vyfabrikovanie diskreditačných materiálov na svojho protikandidáta. To považujem za neprípustné," odkázal Lipšic.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies