Kaliňák: Štát nemôže poskytovať mestským policajtom nadštandardný dôchodok

NETKY.SK • 15 Marec 2013, 09:49 • 2 min
Kaliňák: Štát nemôže poskytovať mestským policajtom nadštandardný dôchodok

BRATISLAVA - Kresťanský demokrat Martin Fronc by chcel zaradiť mestských policajtov do osobitného systému sociálneho zabezpečenia. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) by sa tomu nebránil, má to však háčik. "Museli by to chcieť predovšetkým mestá a obce. Keďže mestskí policajti nie sú zamestnancami štátu, nemôže im štát poskytovať nadštandardný dôchodok," vysvetlil Kaliňák v závere prvého rokovacieho dňa 16. parlamentnej schôdze.

slovakia

left justify in out

Plénum na konci dňa diskutovalo o novele zákona o sociálnom zabezpečení, podľa ktorej by mali vojaci a policajti pracovať na výsluhový dôchodok dlhšie. Ak novela v parlamente prejde, vojakom a policajtom bude vznikať nárok na výsluhový dôchodok o 10 rokov neskôr ako doteraz, teda po 25 rokoch štátnej služby. Zmeny sa majú týkať nielen nových príslušníkov, ale aj tých, ktorí už sú v službe.

To sa nepozdáva podpredsedovi SaS Ľubomírovi Galkovi. Nie je podľa neho fér meniť pravidlá hry tým, ktorí už pracujú. Spravodlivejšie by bolo, keby sa zmeny týkali len príslušníkov, ktorí vstúpia do služby po tom, ako začne platiť nový zákon. Galko sa to pokúsi presadiť cez pozmeňujúci návrh, o ktorom má parlament hlasovať vo štvrtok 14. marca. Podpredseda KDH Július Brocka mal zas výhrady k súbehu poberania výsluhového dôchodku a zárobku. Kresťanský demokrat by zakázal vojakom a policajtom poberajúcim výsluhový dôchodok pracovať vo verejnom sektore.

Poslanci sa do lavíc opäť vrátia vo štvrtok ráno o 9.00 h. Hovoriť budú o návrhu na vyslanie, predĺženie času vyslania a ukončenie času vyslania príslušníkov Ozbrojených síl SR vo vojenskej operácii ISAF. 

Následne ich čaká novela zákona o verejnom obstarávaní z dielne ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Oproti podobe, akú mala právna norma v čase, keď ju do parlamentu poslal minister Kaliňák, však dôjde k rozsiahlym zmenám. Množstvo bodov z nej vypadne tým, že už boli schválené v rámci tzv. malej novely, ďalšie paragrafy menia poslanci cez pozmeňujúce návrhy. Práve pre množstvo zmien žiadala opozícia Kaliňáka, aby novelu stiahol. Ten na to dôvod nevidí.

Poslancov tiež čaká pravidelná štvrtková Hodina otázok, na ktorej sa im prídu zodpovedať členovia vlády.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona