Kaliňák: SR bude hlasovať proti kvótam, aj keby mala takto hlasovať ako jediná

NETKY.SK • 22 September 2015, 16:34 • 2 min
Kaliňák: SR bude hlasovať proti kvótam, aj keby mala takto hlasovať ako jediná

BRUSEL - Slovenský minister vnútra Robert Kaliňák prišiel do Bruselu na dnešné mimoriadne zasadnutie Rady EÚ pre vnútorné záležitosti a spravodlivosť venované utečeneckej kríze s jasným cieľom - hlasovať proti akýmkoľvek kvótam pre utečencov.

slovakia

left justify in out

Na otázku, či sa luxemburskému predsedníctvu v EÚ, ktoré predsedá Rade ministrov, podarí vo finálnom dokumente vymeniť pojem "povinné kvóty" za dobrovoľnosť pri prerozdeľovaní utečencov, Kaliňák uviedol, že to vníma ako snahu urobiť z kruhu štvorec.

 

"Snažia sa to nejako vybrúsiť, ale ten základ je stále rovnaký. Akýkoľvek kvótový systém, povinný, nepovinný či dočasný, je nesprávny. Lebo nefunguje a fungovať nebude," zdôraznil minister. Dodal, že takáto snaha môže mať za cieľ upokojiť verejnosť a médiá, presvedčiť o tom, že existuje nejaká európska solidarita, ale v podstate je to nezmysel.

 

Kaliňák tesne pred rokovaniami ministrov vnútra EÚ, ktoré sa začali o 15.00 h, nedokázal povedať, či zasadnutie skončí hlasovaním kvalifikovanou väčšinou, čo by znamenalo, že názory Slovenska budú zrejme prehlasované. Stačí, keď sa v prospech návrhov Európskej komisie vyjadrí 55 percent členských štátov so 65-percentným zastúpením celkovej populácie v EÚ.

 

"Či sa bude hlasovať, neviem odhadnúť. Ak budeme prehlasovaní, tak to budeme riešiť potom," upozornil Kaliňák.

 

Na otázku TASR, či platí, že najmenej štyri členské krajiny EÚ - Česká republika, Slovensko a tiež Maďarsko a Rumunsko - neoblomne trvajú na svojej "protikvótovej" pozícii, Kaliňák uviedol, že každá krajina má svoje dôvody na presadzovanie svojich pozícií. Podľa kuloárnych zdrojov z prostredia Rady ministrov si predošlý postoj z minulého týždňa rozmyslelo Lotyšsko a Poľsko dalo najavo, že môže súhlasiť s návrhmi predloženými exekutívou EÚ.

 

"My sme povedali, že budeme proti tomuto prerozdeleniu, aj keď budeme sami, ale nebudeme," upozornil Kaliňák. Priznal, že tlak, ktorý vyvíjajú ostatné členské krajiny na tie, ktoré sa bránia systému kvót, je pomerne veľký a ťažko sa znáša. Na druhej strane sú podľa jeho slov krajiny ako Spojené kráľovstvo, ktoré je síce vyňaté zo systému samotného hlasovania v prípadoch azylovej politiky, ale sú tiež proti systému kvót a najmä proti debatám o trvalom relokačnom mechanizme, ktorý je "vecou budúcnosti". Pripomenul, že Európska komisia nemá čo rozhodovať o zriadení nejakého automatického mechanizmu na prerozdeľovanie utečencov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona