Kaliňák sprísňuje pravidlá o expanzných zbraniach

NETKY.SK • 28 Marec 2015, 12:29 • 2 min
Kaliňák sprísňuje pravidlá o expanzných zbraniach

BRATISLAVA - Niektoré pravidlá o strelných zbraniach sa majú sprísniť. Ministerstvo vnútra zverejnilo návrh novely, ktorá rieši najmä expanzné zbrane, teda znefunkčnené zbrane, ktoré sa však ďalšou úpravou dajú prerobiť na streľby schopné.

slovakia

left justify in out

"Podnetom na vypracovanie návrhu zákona je zavedenie evidencie expanzných zbraní z dôvodu ich masívneho rozšírenia, čo by mohlo viesť k reálnemu ohrozeniu bezpečnostnej situácie v Slovenskej republike," konštatuje dôvodová správa novely.


Novela má zaviesť povinnosť ohlásiť nadobudnutie expanznej zbrane na políciu a predložiť ju na zaevidovanie. "Na základe zaevidovania bude vydaný preukaz zbrane. Zároveň bude jej držiteľ povinný pri trvalom vývoze alebo trvalom dovoze požiadať o vydanie zbrojného sprievodného listu rovnako, ako je to aj u zbraní ostatných kategórií," vysvetľujú autori návrhu. Novelou sa tiež upravuje postup pri úprave zbraní na expanzné zbrane. "Konkrétne sa ustanovuje povinnosť upravenú zbraň označiť expanznou značkou," píše sa v dôvodovej správe.


Zmeny v legislatíve sa týkajú aj internetového predaja zbraní. Rozšíriť chcú zákaz internetového predaja aj na vybrané zbrane kategórie D vrátane expanzných zbraní. Ponechá sa však možnosť takéhoto predaja medzi držiteľom zbrojnej licencie alebo inou osobou, ktorá má oprávnenie v rámci svojej podnikateľskej činnosti na nákup a predaj zbraní a streliva. Novela tiež zavádza povinnosť Slovenskej poľovníckej komory oznámiť odňatie poľovného lístka policajnému útvaru, ktorý má byť podmienkou na vydanie zbrojného preukazu na poľovné účely.


Policajti by po schválení tohto návrhu dostali väčšie kompetencie pri zadržaní zbraní. Novela totiž rozširuje dôvody na predbežné zaistenie zbrane. "Ide o prípady, keď môže byť ohrozený život alebo zdravie osôb, alebo sú pochybnosti o zdravotnej, psychickej alebo odbornej spôsobilosti držiteľa zbrojného preukazu," píšu v dôvodovej správe. Okrem toho, ak si posudzujúci lekár alebo psychológ všimne zmenu zdravotnej alebo psychickej spôsobilosti držiteľa zbrojného preukazu, musí to po novom bezodkladne oznámiť polícii. "Ide o skrátenie takejto lehoty, ktorá je v súčasnosti päť pracovných dní," uvádza správa.


Účinnosť novely zákona o strelných zbraniach a strelive navrhujú od 1. júla 2015. Legislatívu začali pripravovať ešte minulý rok. Vo februári tohto roku sa objavili informácie, podľa ktorých mohli zbrane z teroristického útoku vo Francúzsku pochádzať zo Slovenska. Údajne mohlo ísť pôvodne o expanzné zbrane kúpené cez internet, ktoré neskôr upravili a zabíjali s nimi v Paríži.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies