Kaliňák: Správa EASO po roku relokácií migrantov dokazuje neúspech tejto schémy

NETKY.SK • 12 Október 2016, 18:24 • 2 min
Kaliňák: Správa EASO po roku relokácií migrantov dokazuje neúspech tejto schémy

BRATISLAVA - Relokačnú schému možno hodnotiť ako neúspešnú, reagoval dnes minister vnútra SR Robert Kaliňák na správu Európskeho podporného azylového úradu (EASO), ktorý bilancoval situáciu po roku od zavedenia schémy na presídľovanie utečencov z Grécka a Talianska do ostatných krajín EÚ.

slovakia

left justify in out

V správe EASO sa uvádza, že 9. októbra 2015 došlo k prvému premiestneniu 19 žiadateľov o azyl z Talianska do Švédska. Odvtedy bolo presídlených takmer 6000 žiadateľov o azyl z Talianska a Grécka do iných členských krajín.

Kaliňák, ktorý sa dnes zúčastnil na pôde Európskeho parlamentu v Bruseli na diskusii o fungovaní Schengenu, uviedol, že tento podiel relokácií je za jeden rok "mizivé percento".

 

"Zjavne si tú kvótu nesplnili ani tie krajiny, ktoré boli za. Tým pádom niečo na tom asi je problém. Nemôžeme narábať s migrantmi ako so šošovicou... Migrant je človek so svojimi životnými cieľmi a svojou vlastnou vôľou. Tú ignorovať bola osudová chyba," zhodnotil minister situáciu.

 

Podľa v pondelok zverejneného grafu EASO boli úrady v Taliansku a Grécku za jeden rok "odbremenené" o celkovo 5953 azylantov, a to z pôvodného počtu 160.000 osôb, ktoré mali byť premiestnené. Z Grécka bolo relokovaných 4637 žiadateľov o azyl a z Talianska 1316 azylantov. Z tých krajín, ktoré prebrali azylantov, ich najviac dočasný pobyt našlo vo Francúzsku (1987) a najmenej na Slovensku (3).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies