Kaliňák: Smrť robotníka a zranenia spôsobil nekontrolovaný výbuch nálože

NETKY.SK • 12 August 2013, 15:40 • 2 min
Kaliňák: Smrť robotníka a zranenia spôsobil nekontrolovaný výbuch nálože

LEVOČA - Smrť robotníka a zranenia ďalších piatich ľudí na stavbe tunela Šibenik pri Levoči spôsobil nekontrolovaný výbuch náloží. Na mieste nešťastia to dnes potvrdil minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"Okolo jednej nad ránom dochádzalo k odstrelovým prácam v južnej rúre tunela. Po uložení výbušnín nevybuchli všetky, preto sa urobil druhý odstrel. Ani ten však nebol úspešný, niektoré výbušniny zostali. Začal sa odstraňovať zosunutý materiál, ktorý sa nahromadil, a vtedy došlo k nekontrolovanému výbuchu," povedal Kaliňák. Zároveň informoval, že polícia začala trestné stíhanie pre usmrtenie osoby.

Podľa jeho slov ide o firmu, ktorá vykonávala práce ako subdodávateľ hlavného zhotoviteľa stavby. "Osoba, ktorá prišla o život, bola z tejto subdodávateľskej firmy, bol to strelmajster," uviedol. Na otázku, či sa uvažuje o prípadnom odškodnom, Kaliňák odvetil, že rozdiel medzi tragédiou v Kurimanoch, kedy vláda odškodňovala, a dnešným prípadom je značný. "Je to ale predčasná otázka," upozornil s tým, že zúčastnené firmy sa k udalosti určite postavia čelom.

Minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) doplnil, že aktuálne prebieha vyšetrovanie banského úradu spolu s políciou. "Väčšina dôkazov je zabezpečená, čiže ide maximálne o dni, kedy budú práce pokračovať. Dokonca je možné, že budú pokračovať okamžite," pripustil.

Štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Viliam Čislák (Smer-SD) zhrnul, že na mieste zasahovali dve ambulancie rýchlej lekárskej pomoci, dve ambulancie rýchlej zdravotnej pomoci a jeden vrtuľník. "Je mi ľúto, že pacienta, ktorý utrpel veľkú polytraumu, sa nepodarilo oživiť. Pacient s ťažkými zraneniami bol prevezený do nemocnice v Spišskej Novej Vsi, kde bol jeho stav stabilizovaný, následne ho vrtuľníkom previezli do Košíc. V tomto čase je už po operácii. Ide o ťažké zranenie mozgu a hlavy, teraz je v umelom spánku," informoval Čislák s tým, že k jeho prognóze je teraz ťažké sa vyjadriť.

Ďalších dvoch zranených previezli do levočskej nemocnice. "Jeden bol po ambulantnom ošetrení prepustený domov, druhý má zlomeninu predkolenia a odreniny tváre. Ďalší dvaja boli prevezení do popradskej nemocnice. Prvý muž má poranenia tváre, druhý má poranenú dolnú končatinu, už je po operácii," dodal.

Pri výbuchu v štôlni v rozostavanom tuneli Šibenik na úseku diaľnice D1 Jánovce – Jablonov dnes zahynul jeden robotník, ďalší piati utrpeli zranenia, jeden z nich veľmi vážne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona