Kaliňák: Slovensko zakáže predaj expanzných zbraní cez internet

NETKY.SK • 18 Február 2015, 13:41 • 2 min
Kaliňák: Slovensko zakáže predaj expanzných zbraní cez internet

BRATISLAVA – Slovensko v krátkom období obmedzí možnosť predaja expanzných zbraní cez internet. Po dnešnom rokovaní vlády to uviedol minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Minister nepriamo reagoval na informáciu, že sedem samopalov, s ktorými bol spáchaný teroristický útok na parížsku redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo, mohlo pochádzať zo Slovenska. Znefunkčnené zbrane mali byť predané legálne cez internet.

 

Podľa denníka Nový Čas dostala slovenská polícia žiadosť od francúzskych kolegov o identifikáciu ich pôvodu. Kaliňák vysvetlil, že záležitosť je citlivá a nemôže o nej informovať. Potvrdil však, že okolnosti teroristického útoku sa prešetrujú.

 

"Rieši sa to nie prvý týždeň, ani nie druhý. Vzápätí sa aktivovali všetky jednotky jednotlivých krajín, ktoré sa snažia, aby sme podrobne identifikovali možno aj niektoré cesty, ktoré fungujú," naznačil.

 

Kaliňák dnes kritizoval predošlú vládu, ktorá internetový predaj zbraní upravených na slepé strelivo umožnila. "Zbrane prerábané zo starých na expanzné sú a vždy boli určitým rizikom a prvé, čo treba obmedziť je to, čo zaviedla vláda Ivety Radičovej, a to je predaj týchto zbraní cez internet," uviedol minister.

 

Zmena sa podľa neho už pripravuje, návrh predloží v najbližšom období. Kaliňák si vie predstaviť aj to, že by sa zmeny prijali v skrátenom legislatívnom konaní.

 

Minister uviedol, že sa pripravuje aj ďalšie sprísnenie pravidiel, na ktorom jeho rezort pracuje už dlhšie. Podľa jeho slov však ide o náročnú záležitosť. Kaliňák chce riešiť otázky súvisiace so znehodnocovaním starých zbraní a systémom ich registrácie.

 

Podľa neho sa uvažuje o zavedení akéhosi zbrojného preukazu aj pre držiteľov expanzných zbraní. "Nevyžadovali by sa skúšky, lebo predsa len ide o zbrane na slepé náboje, ale registrácia na polícii by mala byť omnoho prísnejšia a prevody týchto zbraní by sa mali monitorovať," doplnil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona