Kaliňák: Slovensko pozastavilo platnosť pasu srbského narkobaróna

NETKY.SK • 25 Jún 2014, 13:18 • 2 min
Kaliňák: Slovensko pozastavilo platnosť pasu srbského narkobaróna

BRATISLAVA – Srbský narkobarón Dragoslav Kosmajac nebude môcť viac cestovať na slovenský pas. Slovensko pozastavilo platnosť dokladov, ktoré získal na základe udelenia slovenského občianstva v roku 2004. Po zasadnutí vlády SR o tom dnes informoval minister vnútra Robert Kaliňák.

slovakia

left justify in out

Opatrenie bolo prijaté po preverení Kosmajacovho spisu. Minister vysvetlil, že v ňom našli "znaky určitých nedostatkov až manipulácie". Na základe toho ministerstvo vyhlásilo, že občianstvo nevzniklo.

 

"Prijali sme okamžité rozhodnutie o tom, že všetky informácie, ktoré teraz máme, vyvolávajú dôvodné presvedčenie, že občianstvo nevzniklo. Preto sme okamžite zaviedli do systémov aj európskych, že tieto doklady sú neplatné," vysvetlil Kaliňák.

 

Ak by chcel Kosmajac opäť prekročiť hranice so slovenským pasom, bude podľa ministra zadržaný. Šéf rezortu vnútra zároveň oznámil, že v tejto súvislosti bol objavený ešte jeden podozrivý prípad, v ktorom ministerstvo prijalo rovnaké opatrenie.

 

Podrobnosti nateraz nechcel zverejniť. Uviedol len, že prípad je blízky Kosmajacovi. Nejde však o jeho rodinného príslušníka. Naše úrady sa spoja so srbskou stranou, aby vec bližšie preverili. Kaliňák tiež oznámil, že nariadil celkový audit, ktorý má preveriť udeľovanie občianstva počas rokov, keď bola naša legislatíva liberálna. Sprísnenie priniesol nový zákon v roku 2006.

 

Skutočnosť, že sa Kosmajacovi podarilo získať občianstvo, kritizoval v utorok (24.6.) minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Ten je presvedčený, že Srb si občianstvo kúpil a niekto u nás na tom poriadne zarobil. "Neviem vyvodiť takéto závery, nemáme takéto informácie, je to jedna z možností," reagoval na to dnes Kaliňák.

 

K otázke, či by mohol byť niekto v súvislosti s touto kauzou potrestaný, minister uviedol, že vzhľadom na viac ako desaťročný časový odstup je ťažké hľadať vinníkov. Dotyční ľudia už podľa neho na odbore nepracujú.

 

Kosmajac pomocou slovenského pasu opustil v uplynulých dňoch Čiernu Horu a odišiel do Bosny a Hercegoviny. V utorok (24.6.) o tom informoval čiernohorský denník Dan.

 

Kosmajac, ktorého srbský premiér Aleksandar Vučič označil za najväčšieho srbského drogového bossa, koncom minulého týždňa na slovenské doklady pricestoval do Čiernej Hory, potvrdila tamojšia polícia. Hranice prekročil bez problémov, keďže na neho doposiaľ nebol vydaný zatykač. Kosmajac vlastní v Čiernej Hore luxusnú vilu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona