Kaliňák: Slovensko má najnižší pomer legálnych zbraní v EÚ k počtu obyvateľov

NETKY.SK • 14 September 2017, 18:01 • 2 min
Kaliňák: Slovensko má najnižší pomer legálnych zbraní v EÚ k počtu obyvateľov

BRUSEL - Minister vnútra SR Robert Kaliňák v rámci zasadnutia Rady EÚ pre vnútorné záležitosti tiež uviedol, že prevažná časť trestných činov je spáchaná nelegálnymi zbraňami.

slovakia

left justify in out

Ministri vnútra členských krajín EÚ v Bruseli rokovali o migrácii a boji proti terorizmu. Kaliňák na otázku, či schvaľuje návrhy, aby na Slovensku právo vlastniť zbraň bolo zaručené ústavou, odpovedal, že si chce tento návrh najskôr podrobne preštudovať. Zároveň dodal, že Slovensko by nebola prvá európska krajina, ktorá má takýto zákon.

 

"Česká republika je pomerne ďaleko s týmto návrhom a sú aj ďalšie štáty, čo o tom hovoria. My sme pomerne pacifistický štát, to znamená, že pomer zbraní na počet obyvateľov u nás patrí k najnižším v rámci EÚ," opísal situáciu slovenský minister vnútra.

 

V tejto súvislosti pripomenul, že niektoré rozhodnutia na celoeurópskej úrovni upravujúce zbrojný režim sú namierené voči ľuďom, ktorí nikdy bezpečnosť neohrozovali. Podľa neho nie je vhodné, aby nejaká smernica "likvidovala" kluby historických zbraní alebo historických bojových umení, ktoré ako jediné pripomínajú mladým generáciám, ako sa bojovalo počas druhej svetovej alebo počas napoleonských vojen.

 

Za "smiešne" označil Kaliňák to, ak pravidlami EÚ trestáme tých, ktorí ich nikdy neporušili. Týka sa to aj poľovníkov a legálnych držiteľov zbraní, lebo legálnymi zbraňami nebol nikdy spáchaný teroristický útok.

Podľa Kaliňáka je vecou legislatívy každého členského štátu EÚ, ako zaistí ochranu tých, ktorí sú držiteľmi zbraní a plnia si svoje povinnosti. "Prevažná časť trestných činov je páchaná nelegálnymi zbraňami. Pokles trestných činov spáchaných legálnymi zbraňami bol veľmi veľký v poslednej dobe," uzatvoril.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona