Kaliňák si pochvaľuje spoluprácu s Maďarskom

NETKY.SK • 11 Marec 2013, 14:41 • 2 min
Kaliňák si pochvaľuje spoluprácu s Maďarskom

BRATISLAVA - Vytvorenie spoločných slovensko-maďarských vyšetrovacích tímov, ktoré budú mať za úlohu doriešiť niektoré ešte otvorené kauzy, a spoluprácu v manažmente katastrof vyzdvihol dnes v Budapešti podpredseda vlády SR a minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý rokoval so svojím maďarským rezortným partnerom Sándorom Pintérom.

slovakia

left justify in out

"Tieto tímy v minulosti dokázali rozložiť veľké medzinárodné skupiny, ktoré napríklad robili daňové úniky, daňové podvody, a teraz by sme išli - by som povedal - aj do násilnej kriminality," povedal Kaliňák.

K oblasti spolupráce pri manažmente katastrof poznamenal, že tá je veľmi dôležitá, pretože prvých 48-72 hodín je najpodstatnejších pre zníženie škôd, ktoré vznikajú pravidelne.

"V tejto oblasti vidím možnosť na veľmi úzku spoluprácu a toto sme premietli aj do toho, aby sme spoločne mali možnosť postupovať aj pri tlaku na Európsku úniu, aby prostriedky zo štrukturálnych fondov mohli byť použité práve pre obyvateľov týmto spôsobom, že zlepšíme prevenciu v oblasti povodní, ale aj veľmi rýchlu odpoveď na prípadnú katastrofu, kde na Slovensku chceme ísť napríklad cestou posilňovania kapacít pri dobrovoľných hasičoch. To isté platí aj v oblasti infraštruktúry," povedal vicepremiér a dodal, že diskusia s maďarským partnerom bola veľmi otvorená. 

Šéfovia rezortov zdôraznili aj nutnosť rýchlej výmeny informácií pri povodniach predovšetkým na juhovýchode Slovenska, kde aj v roku 2010 boli mimoriadne rozsiahle povodne.

Ministri prerokovali aktuálne témy Európskej únie s dôrazom na aktuality boja proti organizovanému zločinu. Podľa Pintéra je pre Maďarsko aj naďalej prioritou boj proti organizovanému zločinu, ktorý sa viaže k západobalkánskej ceste, a pravdepodobne dlhodobým problémom zostane aj hrozba ilegálnej migrácie.

Ministri hovorili aj o uzatvorení novej dohody o štátnej hranici medzi SR a Maďarskom, ktorú pripravujú už dlhší čas. Maďarská strana má záujem na čo najskoršom uzatvorení príslušných rokovaní a na podpísaní dohody ešte v priebehu roka 2013.

Šéfovia rezortov vnútra sa zhodli aj na tom, že je potrebná i úprava dohody o spolupráci v prevencii proti cezhraničnej kriminalite a v boji proti organizovanému zločinu, ktorú podpísali v Bratislave v roku 2006.

Novú perspektívu vzájomnej spolupráce v rámci dunajskej makroregionálnej stratégie ponúkne Dunajské poriadkové koordinačné centrum, ktoré majú zriadiť v juhomaďarskom Mohácsi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies