Kaliňák sa v Berlíne stretol s rezortným kolegom

NETKY.SK • 14 Jún 2016, 15:45 • 2 min
Kaliňák sa v Berlíne stretol s rezortným kolegom

BRATISLAVA - Dnes sa minister vnútra Robert Kaliňák stretol s jeho nemeckým kolegom Thomasom de Maiziere v Berlíne. Rokovanie bolo zamerané na nadchádzajúce slovenské predsedníctvo, ktoré sa začína 1. júla 2016.

slovakia

left justify in out

Obaja ministri sa dohodli, že okrem problematiky migrácie bude tvoriť hlavú tému boj proti medzinárodnému terorizmu v druhom polroku 2016. Vyzdvihli dôležitosť zdieľania už existujúcich dát a vzájomnú výmenu informácií.

 

Minister vnútra Robert Kaliňák zdôraznil potrebu posilnenia ochrany vonkajších hraníc EÚ za účelom zachovania schengenského priestoru. Tiež je potrebné dodržiavať všetky pravidlá azylovej politiky.

Spolkový minister de Maiziere zdôraznil: "V reforme spoločného európskeho azylového systému, ktorý sa začal v minulom roku chceme aj počas slovenského predsedníctva pokračovať. Celý azylový systém musí byť zreformovaný počnúc registráciami až po podmienky prijatia. Systém prerozdeľovania je v tomto prípade kľúčovým prvkom."

 

Popri urýchlení azylového procesu, ktoré je nevyhnutné predovšetkým v prípadoch, ktoré nemajú nádej na úspech, žiadal spolkový minister aj urýchlenie konania na zaistenie právnej istoty. „Popritom musí byť vylúčený odkladný účinok prerozdeľovania a premiestňovania utečencov. Popritom treba zabrániť sekundárnej migrácii, ak ma byť prerozdelenie v rámci EU úspešné“, zdôraznil minister vnútra Nemecka.

 

Robert Kaliňák, minister vnútra SR: „Slovensko bude pokračovať v projektoch, ktoré začalo Holandsko. Čo najskôr chce sfunkčniť Európsku hraničnú a pobrežnú stráž. Výzvou pre naše predsedníctvo bude zlepšiť návratovú politiku, pretože len funkčná readmisia je zmenou motivácie migrantov. V rámci európskeho riešenia prerozdeľovania migrantov Slovensko ponúklo Nemecku rozšírenie svojho projektu s Rakúskom, v rámci ktorého bolo počas 9 mesiacov ubytovaných v Gabčíkove viac ako 1200 žiadateľov o azyl z Rakúska, bez bezpečnostného incidentu a sekundárnej migrácie. K podobnému projektu by mohli pristúpiť aj ostatné tranzitné krajiny.“

 

Obaja ministri vyhlásili, že Slovensko bude mať dôležitú úlohu, najmä nájsť kompromisy azylovej politiky medzi rôznymi záujmami v Rade. Minister de Maiziere vyjadril plnú podporu svojmu kolegovi (R. Kaliňákovi) v tejto ťažkej úlohe.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies