Kaliňák: S predložením novely zákona o štátnom občianstve ešte počkáme

NETKY.SK • 29 Október 2014, 15:46 • 2 min
Kaliňák: S predložením novely zákona o štátnom občianstve ešte počkáme

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra ešte počká s predložením novely zákona o štátnom občianstve. Pre TASR to dnes potvrdil šéf rezortu Robert Kaliňák (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"Dohodli sme sa s ministrom zahraničných vecí, že si vyžiadam ešte trochu času, keďže k tomu budeme mať stretnutia. Myslím si, že nás dva alebo tri týždne nespasia. Je to vec, ktorá má medzinárodný dopad a chcem rešpektovať záujmy ministerstva zahraničných vecí," vysvetlil Kaliňák.

 

Podľa šéfa komunikačného odboru MZV Petra Suska nejde o odklad, ale o priestor, v ktorom budú prebiehať politické konzultácie viacerých zúčastnených strán tak, aby bolo znenie novely po všetkých stránkach spoľahlivo vyargumentované.

 

Rezort diplomacie sa k zákonu vyjadroval z hľadiska medzinárodnoprávnych záväzkov SR, pričom k tomu vypracoval analýzu. Z nej vyplýva, že tak súčasné znenie tejto legislatívnej normy ani nachystaná novela nie sú v rozpore s medzinárodnoprávnymi normami.

 

Kaliňák poznamenal, že znenie novely, ktoré je rok pripravené, sa už upravovať nebude. "Na základe tejto analýzy nie je treba," dodal s tým, že sa na prerokovanie do parlamentu do konca roka pravdepodobne nedostane.

 

Získanie cudzieho občianstva by po novom malo byť viazané na trvalý pobyt v danej krajine. Ľudia, ktorí prišli o slovenské občianstvo pre aktuálnu legislatívnu normu, ho v prípade, ak o to požiadajú, môžu získať späť.

 

Slovensko schválilo zmenu zákona o štátnom občianstve v roku 2010 ako reakciu na maďarský zákon o dvojakom občianstve, ktorý zjednodušil získanie maďarského občianstva zahraničným Maďarom. Do právneho poriadku sa tak zaviedla ďalšia možnosť straty občianstva SR, a to v prípade nadobudnutia cudzieho na základe výslovného prejavu vôle. Strata sa nevzťahuje na nadobudnutie cudzieho štátneho občianstva v súvislosti s uzavretím manželstva alebo narodením.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies