Kaliňák rieši utečeneckú krízu: Chce postaviť bariéru na hraniciach s Maďarskom

NETKY.SK • 23 September 2015, 18:10 • 2 min
Kaliňák rieši utečeneckú krízu: Chce postaviť bariéru na hraniciach s Maďarskom

BRATISLAVA – Minister vnútra Robert Kaliňák si v boji proti utečeneckej kríze zobral za príklad Maďarsko. A práve na našej južnej hranici chce postaviť bariéru, ktorá zabráni prechodu utečencov na naše územie.

slovakia

left justify in out

„Nepríde sem ani jeden utečenec, to vám garantujem," cituje portál pluska.sk Kaliňáka po summite ministrov vnútra v Bruseli v lietadle na ceste domov.

 

Na hraniciach s Maďarskom chce minister Kaliňák postaviť bariéru, ktorú používa aj americká armáda.  Technológia s názvom Hesco bastion slúži aj ako protizáplavová bariéra a ochráni aj pred explozívnymi zbraňami.

 

 

HaZZ bude mať k dispozícii navádzaciu bariéru, dá sa použiť aj pri migrantoch

 

Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) bude mať k dispozícii viacúčelové zariadenie - bariéru. Dá sa použiť ako protipovodňová bariéra, ochrana proti zosuvom pôdy, ale aj ako navádzacia bariéra, ktorú je možné použiť na ochranu štátnej hranice v prípade veľkej migračnej vlny na ktoromkoľvek mieste. TASR informoval Petar Lazarov, hovorca Ministerstva vnútra (MV) SR.

 

"Výhodou je, že sa dá veľmi rýchlo rozmiestniť na potrebné miesto a nie je nutné kopať základy na plot a ani nijako dramaticky upravovať terén," povedal Lazarov. Podľa MV SR je možné takýmto spôsobom migrantov nasmerovať na jedno miesto, kde by sa s nimi urobili potrebné úkony v rámci schengenských pravidiel. "Teda osoby vstupujúce na územie SR identifikovať a registrovať. Slovensko musí byť pripravené zareagovať na to, čo sa deje v súčasnosti v Európe," vysvetlil Lazarov.

 

Bariéra funguje na princípe vysúvania z kontajnera, ktorý ťahá náves. V jednom kontajneri je 330 metrov bariéry.

"Momentálne študujeme technické parametre systému a overujeme jeho nasadenie v podmienkach Slovenskej republiky. V rámci ministerstva vnútra sme sa rozhodli ísť cestou zariadenia, ktoré je viacúčelové a vieme ho využiť na rôzne situácie predovšetkým humanitárno-záchranárskeho charakteru," uzavrel Lazarov.

 

Táto technológia je určená len na krátke úseky, v prípade jej využitia ako navádzacej bariéry nie je podľa MV SR určená na celú hranicu, ale len na miesta, kde sa očakáva prípadná vlna migrantov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies