Kaliňák: Proti trvalému prerozdeleniu utečencov by nemala byť V4 osamotená

NETKY.SK • 7 Október 2015, 14:10 • 2 min
Kaliňák: Proti trvalému prerozdeleniu utečencov by nemala byť V4 osamotená

BRATISLAVA - Minister vnútra Robert Kaliňák predpokladá, že sa na štvrtkovom (8.10.) rokovaní Rady Európskej únie v Luxemburgu otvorí aj téma povinných kvót a permanentný prerozdeľovací mechanizmus.

slovakia

left justify in out

"Myslím si, že tam by už nemali zostať naše štyri krajiny Vyšehradskej štvorky osamotené. Mali by sa pridať ďalšie, pretože tento mechanizmus nedokáže zmierniť utečeneckú vlnu," uviedol po rokovaní vlády pre TASR. Na otázku, o ktoré ďalšie štáty má ísť, reagoval, že sa to uvidí priamo na mieste.

Podobne na tom je česká strana, ktorá znova odmietne vznik stáleho mechanizmu na rozmiestňovanie utečencov a podporí opatrenia na stráženie hraníc a registračných stredísk.

 

O najnovšom legislatívnom návrhu Európskej komisie na trvalý mechanizmus premiestňovania žiadateľov o azyl v rámci EÚ bude vo finálnom znení spolurozhodovať Európsky parlament a Rada (ministrov) EÚ ako rovný s rovným v rámci takzvaného riadneho legislatívneho postup.

 

Podľa Kaliňáka o tom nie je možné diskutovať, keď sa ešte nespustila ani relokácia prvých 40.000 utečencov, o čom sa na dobrovoľnej báze rozhodlo na júnovom summite EÚ.

 

V Luxemburgu chce Kaliňák na zasadnutí ministrov vnútra podporiť všetky rozumné návrhy, ktoré odrážajú dlhodobé stanoviská vlády. "Som rád, že mnohé z nich už boli vypočuté, či to je otázka sprísnenia ochrany vonkajšej hranice Európskej únie, návratovej politiky, alebo plná podpora rokovacím pozíciám medzi Európskou úniou a Tureckom," vymenoval.

 

Pred Radou by sa mala stretnúť Vyšehradská štvorka a hovoriť o spoločnej aktivite na pomoc Maďarsku s ochranou vonkajších schengenských hraníc. Ide o českú aktivitu, ktorá momentálne predsedá V4. "Sme pripravení pomôcť. Budeme o tom diskutovať s kolegami, aké majú byť technické podmienky takejto pomoci, a radi sa k tomu pripojíme, keď to bude možné," avizoval Kaliňák s tým, že si chce vypočuť aj požiadavky maďarskej strany. "Začali sme otvárať túto tému, ale rozhodnutie je na premiéroch," dodal.

 

Fico dnes deklaroval, že vláda nie je ďaleko od podobného rozhodnutia, k akému dospela česká. "Len čakáme na dosiahnutie väčšej miery koordinácie v rámci V4," vysvetlil.

 

Česká vláda schválila tento týždeň vyslanie asi 25 vojakov do Maďarska na pomoc pri strážení jeho hraníc. Okrem vojakov vyšle aj ženijnú techniku. Vojaci budú v Maďarsku od polovice októbra do polovice decembra.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona