Kaliňák: Pri rómskej reforme sme neboli super razantní, ako by sme mohli byť

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 15:08 • 2 min
Kaliňák: Pri rómskej reforme sme neboli super razantní, ako by sme mohli byť

BRATISLAVA - Hoci sa pri implementovaní rómskej reformy nepostupuje tak razantne, ako by sa mohlo, minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) je s mnohými vecami spokojný. Dôvod nižšej rýchlosti pri jej realizácii vidí v komplikovanejšej komunikácii so splnomocnencom vlády pre rómske komunity Petrom Pollákom (OĽaNO), ako aj v náročnosti celej problematiky.

slovakia

left justify in out

"Zvolili sme verziu, že splnomocnencom bude zástupca opozície - to je vždy trochu komplikovanejšia spolupráca, ale myslím si, že sa mnohé veci pohli dopredu a mnohé našli svoje financovanie," konštatoval po dnešnom rokovaní vlády.
     

Na otázku, či sa mu s Pollákom spolupracuje dobre, Kaliňák po krátkom rozmýšľaní reagoval, že zatiaľ sa nemôže nejako sťažovať.
     

Ako poznamenal, niektoré opatrenia sa dostali do praxe veľmi rýchlo. Ako príklad uviedol rómskych zdravotných asistentov či nové materské školy, čím sa naštartuje začiatok vzdelávacieho procesu už v ich predškolskom veku. "S ďalšími vecami sa pracuje," avizoval Kaliňák.
     

Za pozitívne označil to, že sa na projekty, ktoré riešia problémy rómskej komunity, môžu počas siedmich rokov využiť väčšie zdroje, ako tomu bolo doteraz.
     

Kým v predchádzajúcom programovacom období bolo na tento účel určených z eurofondov 173 miliónov eur, v aktuálnom programovacom období v rokoch 2014 až 2020 je to 380 miliónov eur. "Najťažšie na reformách je ich financovanie, a to je asi to najpodstatnejšie, takže program sa nám bude plniť omnoho jednoduchšie, keď má svoje financovanie," poznamenal.
     

Podľa neho malo zásadný význam aj zavedenie odpracovania si sociálnych dávok a pochvaľoval si tiež zlepšenie bezpečnostnej situácie v niektorých lokalitách s rómskymi osadami. "Implementáciou ďalších projektov by sa to mohlo ešte zlepšiť," deklaroval Kaliňák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies