Kaliňák: Pri migrácii treba posilniť spoluprácu s tretími krajinami

NETKY.SK • 7 Júl 2016, 18:10 • 2 min
Kaliňák: Pri migrácii treba posilniť spoluprácu s tretími krajinami

BRATISLAVA – Pri riešení migračnej krízy treba podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka posilňovať spoluprácu s tretími krajinami, a to najmä na osi krajina pôvodu, krajina tranzitu a finálna krajina.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej povedal dnes na tlačovej konferencii po neformálnom stretnutí ministrov vnútra členských krajín EÚ ako aj krajín Európskeho združenia voľného obchodu (EFTA) a kandidátskych krajín, situácia v oblasti migrácie je však lepšia ako vlani. „No musíme využiť možnosť a spraviť zo zlepšujúcej sa situácie udržateľný smer,“ poznamenal. Dnešné rokovanie so svojimi kolegami zhodnotil ako úspešné.


Fakt, že migranti utekajú pred strachom zo smrti zo svojich krajín, no tiež na ceste riskujú svoje životy, predstavuje podľa Kaliňáka najväčšie nebezpečenstvo. Preto treba zabezpečiť s tretími krajinami úspešné návraty ako aj bezpečné útočisko v tranzitných krajinách. Ministri hovorili aj o balíku návrhov predstavených Európskou komisiou (EK), ako sú napríklad zmeny v databáze Eurodac, venovali sa aj reforme azylového systému. Dobrým headlinom sú pre ministra vnútra tzv. 4R, a teda návraty, readmisia, presídlenie a relokácia tých, ktorí sa dostanú na územie EÚ. Práve toto bude podľa Kaliňáka súčasťou najbližších rokovaní.


Podstatné je i dôsledné uplatňovanie rovnakého rozhodovania, či už v prípade poskytovania azylovej alebo doplnkovej ochrany. „Nie každý utečenec má okamžite právo na azyl,“ poznamenal šéf slovenského rezortu vnútra. Takisto treba čo najrýchlejšie implementovať Európskym parlamentom schválenú spoločnú európsku pohraničnú stráž. Podľa Kaliňáka je práve na slovenskom predsedníctve a kolegoch, aby dokázali čo najrýchlejšie implementovať prijaté právne predpisy a priviesť ich do života.

 

Za veľmi dobrú tému minister považuje tzv. systém Etias, ktorý je novou cestovnou autorizáciou pre občanov tretích krajín smerom do Európskej únie. „Je to predbežný bezpečnostný screening ako aj množstvo informácií, ktoré môžeme získať a zdieľať v rámci pohybu,“ poznamenal. Návrhy, ktoré v poslednom čase predložila Európska komisia, považuje Robert Kaliňák za zmysluplné a pragmatické.


Ministri sa dnes venovali aj Turecku, keďže na zasadnutí bol aj turecký minister vnútra. Dohoda medzi úniou a Tureckom funguje, podľa člena EK pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitrisa Avramopulosa to prinieslo už aj hmatateľné výsledky, keďže počty migrantov ako aj počty ich príchodov klesli. „Kríza priblížila Turecko k únii, pretože sa navzájom potrebujeme,“ poznamenal. Komisia vyčlenila pre Turecko na zvládanie situácie s utečencami, ktorí už v krajine sú, šesť miliárd eur. Podľa Kaliňáka je vyvážený vzťah s Tureckom najpodstatnejší, pričom každý si uvedomuje svoju pozíciu a svoje povinnosti.


O úplnom úspechu však nemožno podľa šéfa rezortu vnútra hovoriť v prípade relokácií. Preto Kaliňák plánuje rokovať v najbližšom čase so všetkými členskými štátmi, na rokovaní chce predstaviť kompromisné návrhy, ktoré nás privedú do spoločného cieľa. „Chceme získať čo najširší konsenzus, aby sme mali súhlas rady a dohodu o kompromisnom riešení ešte pred koncom roka počas nášho predsedníctva,“ dodal.


Člen EK pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos považuje dnešné zasadnutie za naplnené obsahom. Európska komisia predloží podľa neho na budúci týždeň nový balík, ktorým chce ukončiť reformu spoločného európskeho azylového systému. Jeho obsahom bude aj zblíženie národných azylových systémov, čo podľa jeho slov doteraz neexistuje. Komisia takisto intenzívne pracuje na piatich oblastiach, medzi ktoré patrí hodnotenie zraniteľnosti, združenie zdrojov, návratové činnosti, mechanizmus žiadostí a posilnená spolupráca s tretími krajinami. „Treba však posilniť aj schengen, vrátiť sa k jeho normálnemu fungovaniu a odstrániť dočasné kontroly na hraniciach,“ povedal novinárom. Tzv. 4R doplnil o ďalšie dva body, a to o zodpovednosť a výsledky, pričom to považuje za rámec, s ktorým budú v budúcnosti pracovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies