Kaliňák: Posudok o príčine pádu mosta v Kurimanoch už má v rukách vyšetrovateľ

NETKY.SK • 11 December 2013, 14:03 • 2 min
Kaliňák: Posudok o príčine pádu mosta v Kurimanoch už má v rukách vyšetrovateľ

BRATISLAVA - Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) dnes potvrdil, že príčinou pádu mosta v Kurimanoch bolo zlyhanie podporných konštrukcií v dôsledku ich nedostatočného vzájomného stuženia. Na tejto verzii sa podľa jeho slov zjednotili experti skúmajúci príčiny nešťastia.

slovakia

left justify in out

"Išlo o zrútenie podporných konštrukcií v osi sedem a osem na treťom pilieri," spresnil Kaliňák. Kompletný posudok o príčinách pádu mosta má podľa jeho slov už k dispozícii policajný vyšetrovateľ. 

"Nasledovať bude stotožnenie v trestnom konaní a určenie prípadnej trestnej zodpovednosti konkrétnych osôb," informoval minister vnútra. V akom časovom horizonte by mohli byť obvinené konkrétne osoby, nepovedal. "V prípade, že bude možné mať toľko informácií k dispozícii, aby bola konkrétna osoba obvinená z porušenia svojich povinností, tak k tomu určite príde, čas vám ale neviem povedať," uviedol Kaliňák.

Minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) v tejto súvislosti uviedol, že ak sa preukáže vina konkrétnych osôb, je pripravený vyvodiť personálnu zodpovednosť. "Ak to bude nutné, určite a bez problémov," uviedol s tým, že od vyšetrovateľa očakáva, že povie, kto zlyhal a čo sa presne stalo. "Teraz je ale predčasné robiť nejaké závery," uviedol Počiatek.

Diaľničný most vo výstavbe blízko obce Iliašovce v okrese Spišská Nová Ves sa zrútil 2. novembra, krátko pred 15. hodinou, počas betonáže. Dvaja robotníci zomreli na mieste, jeden pri prevoze do nemocnice a ďalší podľahol ťažkým zraneniam v košickej nemocnici. Národná diaľničná spoločnosť niekoľko dní po tragédii zakázala používať podpernú skruž pre betonáž mostov typu WEISE na všetkých stavbách, ktorých je objednávateľom. V polovici novembra 2012 poškodenú časť rozostavaného mosta na druhý pokus zbúrali pomocou odstrelu. Práce na výstavbe mosta sa opätovne spustili začiatkom apríla tohto roku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies