Kaliňák: Pomoc Slovenska odletí do Nepálu do konca mája

NETKY.SK • 20 Máj 2015, 15:08 • 2 min
Kaliňák: Pomoc Slovenska odletí do Nepálu do konca mája

BRATISLAVA – Humanitárna pomoc Slovenska by do Nepálu postihnutého zemetrasením mala odletieť do konca mesiaca máj. Po zasadnutí vlády to dnes uviedol minister vnútra Robert Kaliňák.

slovakia

left justify in out

Kaliňák informoval, že je predbežná dohoda s Českou republikou o tom, že slovenskú pomoc odvezie český špeciál, ktorý pôjde do Nepálu vyzdvihnúť svoje záchranné tímy, ktoré tam pôsobili.

 

Šéf rezortu je presvedčený, že slovenská pomoc sa v ázijskej krajine zíde aj napriek mesačnému omeškaniu.

„Ja si myslím, že vždy ju tam treba. Samozrejme, kto dá prvý, najrýchlejšie dáva, najviac dáva, ale vzhľadom na stav našej letky a to, že naše lietadlo nebolo pripustené k pristátiu na letisku v Káthmandu, sme sa mohli iba obrátiť na našich susedov,“ uviedol minister.

 

Dopravenie pomoci muselo Slovensko riešiť iným spôsobom po tom, ako slovenský špeciál nedostal povolenie na pristátie v nepálskom Káthmandu. Kaliňák na konci apríla vysvetlil, že letisko nemá dostatočne dlhú pristávaciu dráhu pre vládny špeciál a nachádza sa vo vysokej nadmorskej výške, na čo slovenskí piloti nemajú výcvik.

Ničivé zemetrasenie Nepálom otriaslo 25. apríla. Pomoc za viac ako 95.286 eur schválila vláda štyri dni nato. Ide o stany, ležadlá, prikrývky, zásobníky na vodu, poľnú kuchyňu a chirurgické šitie.

 

Prvé otrasy zeme postihli Nepál 25. apríla, pričom si vyžiadali 8442 mŕtvych, kým druhá vlna záchvevov, ktorá prišla 12. mája, pripravila o život 141 osôb. Prekonala sa tým tragická bilancia 8500 obetí zemetrasenia z roku 1934.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies