Kaliňák: Polícia stále pracuje na objasňovaní Valkovej vraždy

NETKY.SK • 7 November 2013, 12:18 • 2 min
Kaliňák: Polícia stále pracuje na objasňovaní Valkovej vraždy

BRATISLAVA - Polícia nezložila zbrane pri objasňovaní vraždy renomovaného právnika Ernesta Valka, od ktorej v piatok uplynú tri roky. Potvrdil to minister vnútra Robert Kaliňák.

slovakia

left justify in out

Poukazuje na iné prípady starších násilných zločinov, napríklad vraždu Romana Deáka z roku 1999. V tomto prípade, ktorý je oproti vražde Valka podstatne starší, len prednedávnom padli obvinenia. Kaliňák hovorí, že v takýchto kauzách treba robiť analýzu nových prípadov, ktoré sa objavia, hľadať spoločné črty a získavať nových svedkov. "Verím, že to isté sa podarí aj v tomto prípade," dodal minister. Zároveň potvrdil, že vyšetrovatelia pracujú naďalej aj s možnosťou, ktorá bola medializovaná v máji minulého roka, že vrahom právnika mohol byť lupič.

Zastreleného advokáta Valka našla jeho bývalá manželka a dcéra 8. novembra 2010 večer o 22:45 v jeho dome v Limbachu. Do domu sa prišli pozrieť preto, že Valko dlhší čas nezdvíhal mobilný telefón. Bývalého predsedu Ústavného súdu ČSFR našli v obytnej časti domu. Vrah ho zastrelil spredu. Bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak naznačil v polovici mája 2012 pre denník SME, že Valkovým vrahom mohol byť lupič. „Nebolo to vykonané tak, že vrah čakal s úmyslom ho zavraždiť,“ povedal vtedy Spišiak. V tom čase to potvrdil aj minister vnútra Robert Kaliňák. „Modus operandi vykazuje znaky lúpeže,“ povedal. Polícia podľa Spišiaka objasnila lúpeže v okolitých dedinách, ktoré vyzerali rovnako ako situácia u Valka. Zatkli viacerých páchateľov, ktorí sú vo väzbe. Či je medzi nimi aj možný Valkov vrah, nechceli Kaliňák ani Spišiak komentovať. Bývalý riaditeľ odboru osobitného určenia generálnej prokuratúry a dnes námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky neverí, že vražda právnika Ernesta Valka by mohla byť nešťastnou náhodou. „Pri takých závažných trestných činoch málokedy dôjde náhodou k takému následku, ako nastal,“ povedal v máji 2012 Šufliarsky. 

Najnovšie sa prípad Valkovej vraždy spomínal pri kauze uniknutej nahrávky rozhovoru novinára Toma Nicholsona, ktorého legálne odpočúvali práve v súvislosti s vyšetrovaním tejto vraždy. Ako dôvod na odpočúvanie polícia uviedla, že Nicholson učil Valka po anglicky. Novinár právnikovi pred smrťou volal, aby si dohodli ďalšiu hodinu po tom, čo sa niekoľko týždňov nevideli. Valkova dcéra Jana na polícii uviedla, že Nicholson mohol vedieť dôležité skutočnosti, ktoré mohol odovzdať jej otcovi. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona