Kaliňák: Polícia situáciu na hraniciach zvláda, vojakov zatiaľ nechcú

NETKY.SK • 9 Júl 2015, 13:12 • 2 min
Kaliňák: Polícia situáciu na hraniciach zvláda, vojakov zatiaľ nechcú

BRATISLAVA – Situácia na hraniciach v súvislosti s prílevom migrantov nie je podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka taká, aby potrebovali pomoc vojakov.

slovakia

left justify in out

„V celku s našimi kapacitami stíhame. Keby sa situácia zásadným spôsobom dramatizovala, tak by sme mohli aj takéto opatrenie urobiť," uviedol pre agentúru SITA. Podľa Kaliňáka rezorty vnútra a obrane dobre spolupracujú. Pri strážení hraníc ide skôr o efektivitu ako o demonštráciu sily, dodal.

 

Minister obrany Martin Glváč uviedol, že už pred rokom sa uskutočnilo na východnom Slovensku spoločné cvičenie s Českou republikou a aj ministerstvom vnútra. Simulovali sme situácie spojené s migrantmi, vytvorili sme aj stanový tábor, dodal. Minister obrany pripomenul, že treba byť pripravený na prílev migrantov nielen z juhu ale aj z východu a zároveň nezabúdať na pomoc Ukrajine.

 

Aj keď polícia podľa ministra vnútra zatiaľ zvláda nápor migrantov, minister obrany nariadil náčelníkovi generálneho štábu Milanovi Maximovi preveriť na cvičení pripravenosť jednotiek a zariadení ozbrojených síl plniť si asistenčné úlohy v prípade požiadaviek zo strany ostatných orgánov štátnej správy. Informácia je zverejnená na stránke Ozbrojených síl SR. Súčinnosť zložiek ministerstva vnútra a obrany v prípade masívneho prílevu utečencov by malo preveriť cvičenie, ktoré sa uskutoční na koncom mesiaca v Nitrianskom kraji. V priestoroch kasární v Nitre bude zriadený záchytný utečenecký tábor, v ktorom si preveria postupy pri evidencii, poskytnutí prvotnej starostlivosti, ako aj zvládaní zabezpečenia poriadku medzi rôznymi zložkami participujúcimi na tejto činnosti. Okrem toho si vojaci chcú precvičiť spoločné hliadkovanie na zelenej hranici a činnosť pri zásahu voči prevádzačom, ako aj poskytnutie pomoci skupine utečencov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies