Kaliňák: Policajti dostanú 24 tisíc nových zbraní

NETKY.SK • 17 December 2015, 11:52 • 2 min
Kaliňák: Policajti dostanú 24 tisíc nových zbraní

BRATISLAVA - Príslušníci Policajného zboru dostanú do užívania 24 tisíc nových zbraní. Ako dnes na brífingu informoval minister vnútra Robert Kaliňák, ide o pištole a samopaly. Štát podpísal zmluvu na dodávku nových zbraní pre ministerstvá vnútra, obrany, financií a spravodlivosti v celkovej hodnote takmer 23 miliónov eur bez DPH. Za túto sumu dostanú rezorty približne 46 tisíc zbraní aj s príslušenstvom.

slovakia

left justify in out

Policajti dostanú podľa Kaliňáka k dispozícii štyri typy nových pištolí, konkrétne ČZ P 09 Duty v kategórii štandard, ČZ P 07 v kategórii kompakt a ČZ 75 v kategórii subkompakt. Všetky tieto zbrane vyrába spoločnosť Zbrojovka Uherský Brod. Štvrtým typom je zásahová pištoľ Glock 17 od spoločnosti Glock. Všetky zbrane využívajú strelivo značky Luger kalibru 9 milimetrov. Podľa Kaliňáka je dôležité, že pri všetkých týchto pištoliach sa podarilo vyjednať cenu nižšiu ako 300 eur za kus. "Ceny sú výrazne pod trhovými cenami," povedal minister s tým, že štát pri nákupe ušetril pri porovnaní s bežnými cenami zbraní približne 30 percent. Policajné hliadky dostanú k dispozícii aj nové samopaly A 509, cena jedného je približne 1 500 eur za kus.


Podľa Kaliňáka nákupom zbraní ministerstvo zavŕšilo dlhý proces. "Nariadenie o prezbrojení Policajného zboru je v platnosti od roku 1992, pričom ukončené malo byť do šiestich rokov," uviedol. Nové zbrane sa podľa neho začnú prideľovať postupne pohotovostným útvarom, útvarom špeciálneho určenia, pohotovostným motorizovaným jednotkám ako aj útvaru na ochranu ústavných činiteľov. Ako minister dodal, staré zbrane rezort zhromaždí vo svojich skladoch a pravdepodobne sa ich pokúsi predať.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona