Kaliňák: Podstatné je, aby páchatelia dostali trest, nie cesta k nemu

NETKY.SK • 4 Február 2014, 15:24 • 2 min
Kaliňák: Podstatné je, aby páchatelia dostali trest, nie cesta k nemu

BRATISLAVA - Zatiaľ čo minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) považuje za najdôležitejší trest, aký dostanú páchatelia útoku v Nitre, a nie je dôležitý proces, ako sa k nemu orgány dostanú, Daniel Lipšic (nezaradený) vidí vážne pochybenie policajného prezidenta Tibora Gašpara a hovorí o jeho odvolaní.

slovakia

left justify in out

Obaja politici o októbrovom útoku neonacistov na návštevníkov nitrianskeho baru diskutovali na dnešnom mimoriadnom zasadnutí Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť.
     
"Chápal som to tak, že je tu záujem o prísnejšiu trestnú sadzbu. Pre mňa je podstatné, aby páchateľ dostal trest, pre vás je dôležité urobiť pred médiami divadlo," odkázal Lipšicovi.
     
Opozičný poslanec však argumentoval tým, že obhajoba rezortu vnútra nemá oporu nielen v Trestnom poriadku, ale žiaden vyšetrovateľ či prokurátor by takúto obhajobu nezvolil. "Čakať so vznesením obvinenia až na prísnejšiu kvalifikáciu trestného činu, to je nóvum. Na obvinenie nebolo treba nič viac, iba vypočuť svedkov z baru, mať videozáznam a prvé lekárske správy ešte z tej noci. Zo správ bolo možné skutok okamžite kvalifikovať ako trestný čin výtržníctva minimálne v súbehu s trestným činom ublíženia na zdraví. V tom čase podľa mňa existovali dôvody väzby," povedal Lipšic.
     
Poslanec poukázal na to, že poškodení mali zranené rohovky, teda kvalifikácia pokusu o ťažkú ujmu mohla byť urobená na druhý deň. "Najpodstatnejšie je, že právna kvalifikácia sa môže kedykoľvek meniť. Ak by mala polícia stále čakať na obvinenie dovtedy, kým bude skončené právne dokazovanie, mnohých vrahov by sme stíhali na slobode, lebo by sme nevedeli, či ide o zabitie či vraždu," upozornil.
     
Lipšicovi sa tiež nepáči, že znalec bol k prípadu pozvaný až po takmer dvoch mesiacoch od skutku. "Čakanie na prísnejšiu právnu kvalifikáciu považujem za absurdné, nekonaním policajných orgánov sa zmarilo aj väzobné stíhanie. Ak policajný prezident Tibor Gašpar zavádza verejnosť a tvrdí, že postup polície bol v poriadku, tak to považujem za tak zavádzajúce vyjadrenie, že by mal byť z funkcie odvolaný," poznamenal. Povedať, že štvormesačné čakanie bez obvinenia je správne, lebo polícia chcela zabezpečiť prísnejšiu kvalifikáciu, je podľa neho klamstvom a nezákonným názorom. "Nemusí to byť chyba Kaliňáka ani Gašpara, ale rozhodli sa to obhajovať nekvalifikovaným spôsobom, a to je problém," myslí si.
     
Kaliňák Lipšica upozornil, že ani v časoch, keď bol on ministrom vnútra, sa nekonalo inak. Prečítal mu prípady, keď dochádzalo k obvineniu až po dlhých mesiacoch, pričom v najkratšom prípade to trvalo päť týždňov. "Ja som to ale na rozdiel od vás nikdy neobhajoval," reagoval Lipšic. Kaliňák kontroval, že postup v Nitre neobhajuje ani on a že ak vyšetrovateľ nečinnosťou pochybil, má byť potrestaný.
     
Gašpar celú situáciu vysvetľoval tým, že sa robilo znalecké dokazovanie, či útokom nedošlo k ťažkej ujme na zdraví. "Nikdy som nepovedal, že je to v poriadku, že štyri mesiace sú pohodová doba. Tým, že došlo k obmedzeniu osobnej slobody útočníkov, musela byť informovaná dozorová prokurátora a tá vydávala ďalšie pokyny. Ja si počkám na závery z generálnej prokuratúry smerom ku krajskej prokuratúre v Nitre," avizoval.
     
Podľa jeho slov ak by došlo k prekvalifikovaniu trestného činu po podaní obvinenia, všetky úkony by sa museli opakovať a došlo by k ďalšiemu naťahovaniu prípadu. "Ak dostaneme od prokuratúry konkrétne výhrady k postupu nášho policajta, budeme ich riešiť," uistil Gašpar s tým, že dnes bude vykonaná previerka spisu, aby bolo jasné, či sa konalo tak, ako sa malo.
     
Poslanci dnes na výbore tému ani po dvoch hodinách neuzavreli, pokračovať budú v stredu (5.2.). Z radov opozície vzišli tri rôzne návrhy uznesenia. Lipšic chce vyjadriť vážne znepokojenie nad nečinnosťou polície v trestnom konaní, Richard Vašečka (OĽaNO) by išiel na poslanecký prieskum na policajné okresné riaditeľstvo v Nitre a Ľubomír Galko (SaS) by chcel od ministra informácie, či je pravdou, že so skupinou neonacistov je prepojený aj príslušník Hasičského a záchranného zboru a vojak. Kaliňák hasiča potvrdil, o iných prípadoch zatiaľ nevie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona