Kaliňák: PNR je nástroj boja proti terorizmu, ktorý už funguje medzi EÚ a USA

NETKY.SK • 4 December 2015, 18:59 • 2 min
Kaliňák: PNR je nástroj boja proti terorizmu, ktorý už funguje medzi EÚ a USA

BRUSEL - Najpodstatnejším výsledkom dnešných rokovaní ministrov vnútra krajín EÚ v Bruseli je schválenie smernice o poskytovaní zoznamov cestujúcich v leteckej doprave (PNR). Oznámil to minister vnútra SR Robert Kaliňák po skončení rokovaní.

slovakia

left justify in out

Systém výmeny údajov o cestujúcich v leteckej doprave, ktoré budú ukladané po obdobie šiestich mesiacov, pomáha širšiemu plánu EÚ zameranému na pátranie po extrémistoch a boj proti terorizmu.

 

Kaliňák pripomenul, že Rada ministrov odobrila rozšírenie PNR z mimoeurópskych letov aj na vnútroeurópske lety medzi krajinami schengenskej zóny. Nové opatrenie sa bude týkať aj charterových letov s dovolenkármi.

 

"Ide o zásadný nástroj boja proti terorizmu, ktorý bol už dávnejšie zavedený medzi USA a EÚ," konštatoval Kaliňák. Kriticky pripomenul, že v Európe sa o tomto nástroji hovorí už od roku 2006 a po takmer desiatich rokoch sa to podarilo dosiahnuť. Ak teda, ako upozornil minister, svoju časť dohody dodrží aj Európsky parlament, ktorý doteraz proti PNR oponoval.

 

Parlamentný výbor pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci bude hlasovať o dohode o PNR 10. decembra a svoj návrh posunie na plenárne hlasovanie europarlamentu, ktoré by sa malo konať začiatkom roka 2016.

 

Kaliňák pripomenul, že ďalšie témy rokovaní sa týkali fungovania Europolu v novom právnom rámci a ministri žiadajú od členských krajín, aby zlepšili vkladanie informácií do jednotlivých európskych informačných systémov. Povedie to k urýchleniu overovania údajov o podozrivých osobách a zbraniach a poslúži pri prevencii násilných alebo teroristických činov.

 

Veľké debaty boli podľa jeho slov na tému migračnej politiky, kde sa ministri dozvedeli, že sa postupne zlepšuje situácia v prijímacích centrách pre migrantov, tzv. hotspotoch, ako aj ich samotná registrácia.

 

Kaliňák však konštatoval, že to nestačí, keďže registrácia utečencov je minimálna a ďalšie kroky ako ich triedenie, dočasné ubytovanie a presun do cieľovej krajiny zlyhávajú. To podľa neho dokazuje, že systém kvót pre migrantov nikdy nebude fungovať.

 

Šéf slovenského rezortu vnútra ocenil posun, ktorý nastal v podobe serióznejšieho posilnenia vonkajších, schengenských hraníc EÚ. V tejto súvislosti uviedol, že dôležitú úlohu pre zastavenie toku migrantov môže zohrávať Turecko. Spresnil však, že nie je možné nahradiť neregulovaný tok migrantov regulovanou migráciou, čiže novými presídľovacími programami pre utečencov na území Turecka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies