Kaliňák odmietol, že by Smer-SD mohol zostaviť vládu bez Fica

NETKY.SK • 6 Marec 2016, 15:58 • 2 min
Kaliňák odmietol, že by Smer-SD mohol zostaviť vládu bez Fica

BRATISLAVA - Ak novú vládu zostaví strana Smer-SD, na jej čele musí stáť Robert Fico. V dnešnej povolebnej diskusii v TV Markíza to uviedol podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák.

slovakia

left justify in out

Odmietol, že by mohli pri nasledujúcich rokovaniach vyjsť pravicovým stranám v ústrety tým, že v záujme dohody obetujú svojho predsedu.

 

„Spomedzi všetkých 23 súťažiacich v tejto politickej súťaži dostal najväčší mandát, najväčší počet preferenčných hlasov a strana, ktorú reprezentuje, najväčší počet hlasov... Ak toto nechceme rešpektovať, bolo by s našou demokraciu niečo v neporiadku,“ vysvetlil Kaliňák.

 

V nadchádzajúcich rokovaniach sa podľa neho bude Smer-SD snažiť ponúknuť svojim potenciálnym partnerom skôr splnenie niektorých častí ich volebných programov. Zároveň vylúčil úradnícku vládu, ktorú považuje za najhoršiu alternatívu. „Je tu osem strán, je nevyhnutné pokúsiť sa, aby z nich vznikla nová vláda,“ mieni Kaliňák.

 

Igor Matovič, ktorého hnutie OĽaNO-NOVA obsadilo vo voľbách tretiu priečku, vidí situáciu inak. Smer-SD z jeho pohľadu voľby „dramaticky prehral“. Matovič pripomenul, že v predošlých parlamentných voľbách bol pomer Smeru-SD k pravici 60 ku 40, teraz získal necelú tretinu hlasov a pravicové strany dve tretiny.

 

„Smer-SD v týchto voľbách ideologický zápas prehral a je len teraz na schopnosti pravice, ako sa dokáže navzájom dohodnúť na spoločnej vláde,“ uviedol líder OĽaNO-NOVA. „Táto matematika je zábavná zo strany pána Matoviča,“ reagoval Kaliňák. Vyrátal, že doterajšie parlamentné strany SaS, OĽaNO-NOVA, Most-Híd s nováčikom #Sieťou získali teraz iba 51 kresiel v parlamente na rozdiel od doterajších 67. „Aj vás voliči ohodnotili, že ste pracovali zle,“ doložil.

 

V diskusnej relácii sa jednotliví lídri víťazných pravicových strán vyjadrovali k možnosti vzájomnej spolupráce. Predseda strany Sme rodina - Boris Kollár opätovne vyhlásil, že nemieni byť súčasťou pravicovej vlády, iba ju bude v parlamente podporovať. Ako dôvod uviedol aj to, ako sa k nemu správali pred voľbami.

 

„Od strany Smer-SD sa mi nedostalo ani jednej podpásovky, ale na druhej strane som tieto podpásovky dostal od tu stojacich pravicových politikov,“ vyčítal im Kollár. „Aspoň vidíte, o čom tu hovorím od začiatku. Ako môže vydržať takáto vláda so 76 poslancami,“ reagoval na to šéf Mosta-Híd Béla Bugár. Predseda pravicovej strany SaS sa pokúsil napätie v štúdiu krotiť. „V podstate všetko, čo sa tu teraz kolegovia jemne chytili, sa týka minulosti,“ vysvetlil Sulík s tým, že ak bude poverený zostavením vlády, spraví všetko pre to, aby vznikla rozumná dohoda. „Keď aj Béla to vníma tak, že to považuje za psiu povinnosť, aby sme v spoločnej zhode realizovali programy, tak snáď to bude možné,“ doložil.

 

Do štúdia v Záhorskej Bystrici prišiel aj predseda extrémistickej Ľudovej strany Naše Slovensko Marian Kotleba. Tomu odmietol podať ruku Kaliňák, Sulík s Matovičom tak urobili. Kotleba uviedol, že pravdepodobne ostanú v opozícii. „My sa ani silou mocou netlačíme ani na jednu stranu, ani na druhú. Máme svoje jasné hodnoty, svoje piliere - národné, kresťanské a sociálne. Myslím si, že či na jednej, alebo druhej strane by tieto piliere utrpeli ťažký debakel,“ vysvetlil.

 

„Možno tá kultúra, ktorú sme dnes videli, je na škodu občanov,“ zhodnotil roztržku pravicových strán v štúdiu podpredseda SNS Jaroslav Paška. Podľa neho treba rešpektovať stav, ktorý nastolili voliči, že víťazom volieb je strana Smer-SD. „My sme pripravení rokovať so všetkými stranami s malými výnimkami, ale to riešenie záleží od toho, s čím prídu strany, ktoré chcú zostaviť vládu, na tieto rokovania,“ doplnil.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies