Kaliňák odmieta, že mal Košiciach dohliadnuť na Paškov odchod

NETKY.SK • 30 November 2014, 14:30 • 2 min
Kaliňák odmieta, že mal Košiciach dohliadnuť na Paškov odchod

BRATISLAVA - Minister vnútra a podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák odmieta kuloárne informácie, že bol v Košiciach počas volebnej noci pre to, aby dohliadol na oznámenie odchodu vtedajšieho šéfa parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD) zo svojej pozície.

slovakia

left justify in out

Paška svoju rezignáciu verejne oznámil počas víkendu (15.-16.11.) pri voľbách do mestských samospráv, keď navštívil volebný štáb staronového košického primátora Richarda Rašiho (Smer-SD).
      

Kaliňák uviedol, že jeho prítomnosť bola súčasťou podpory Rašimu, pričom na tom, že príde do Košíc, sa dohodli už dávnejšie.
      

Rovnako potvrdil, že išlo o Paškove osobné rozhodnutie, ku ktorému ho vedenie Smeru-SD nevyzývalo. "Je dostatočne skúsený na to, aby vedel, čo a kedy chce povedať," uviedol Kaliňák v dnešnej diskusnej relácii STV O 5 minút 12.
      

Označil ho za skúseného predsedu parlamentu, s ktorým opozícia zvádzala veľmi ťažké súboje. Množstvo sporov v NR SR bola podľa neho asi rozhodujúca vec, ktorá u Pašku vyvolala pocit na potrebnú zmenu.
      

Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý vyčíta bývalému šéfovi parlamentu dve primárne chyby. A to, že viedol zákonodarný zbor nesmierne arogantným a mocenským spôsobom, pričom blokoval zmeny, ktoré mohli parlament sfunkčniť ako kontrolný orgán.
      

"Druhá základná chyba, ktorá sa s ním ťahala od roku 2006, je, že napriek tomu, že bol predsedom parlamentu, ktorý nemá žiadne úlohy v exekutíve, tak bolo verejným tajomstvom, že sa zásadným spôsobom angažoval v zdravotníctve," zdôraznil.
      

Ako pokračoval, Paška si myslel, že pokiaľ je niečo za oponou, čo nie je právne dokázateľné, tak si v zásade môže robiť čo chce. "Ukázalo sa, že nemôže," dodal Beblavý.
      

Kaliňák priznal, že politické nominácie sú problémom, avšak pripomenul pripravovaný zákon o štátnej službe, ktorý má definitívne zabrániť politickým nomináciám. Rovnaký postup sa chystá aj v polícii. Ministerstvo zdravotníctva zase pripravuje návrh, aby sa do správnych rád nemocníc dostali iba odborníci. Kaliňák deklaroval stiahnutie zástupcov štátu v nich.
      

Dodal, že budú určité funkcie, do ktorých si môže minister priniesť svojich ľudí. "Časť politických nominácií bude," konštatoval s tým, že musí byť všeobecne známe, v ktorých prípadoch tak môže nastať.
      

Beblavý je ku Kaliňákovým slovám skeptický, pričom označil avizované zmeny za marketingový ťah.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies