Kaliňák odmeňuje vodičov: Znižuje pokuty!

NETKY.SK • 2 Júl 2013, 10:25 • 2 min
Kaliňák odmeňuje vodičov: Znižuje pokuty!

BRATISLAVA –Posledná úprava sadzobníku pokút dramaticky zvýšila sumy za dopravné priestupky. Minister vnútra Robert Kaliňák sa po posledných priaznivých štatistikách rozhodol odmeniť vodičov a navrhol v novej novele zákona znížiť pokuty.

slovakia

left justify in out

"Je to aj určitá odmena za dobré správanie vodičov," oznámil na tlačovej besede v pondelok 1. júla 2013 minister vnútra Robert Kaliňák . "Keď sme v roku 2007 zavádzali nový zákon o cestnej premávke, hovorili sme, že situácia na cestách je katastrofálna. V roku 2007 sme mali 627 obetí,"  V minulom roku klesol počet obetí na cestách na 296.

Ministerstvo vnútra sa preto rozhodlo znížiť pokuty pre bežné dopravné priestupky zo 60€ na 50€. Netky.sk vám prinášajú prehľad niektorých priestupkov, ktorých by sa malo toto zníženie týkať:

-          Nesprávne parkovanie

-          Nezapnuté svetlá

-          Nedanie smerovky

-          Nezastavenie na STOP-ke

-          Jazdenie na motorke bez prilby

-          Telefonovanie počas jazdy

-          Vyhadzovanie predmetov z vozidla počas jazdy

-          Nepoužitie bezpečnostného pásu

-          Vstup do križovatky, keď sa z nej nedá vyjsť – inými slovami jej zablokovanie

Zníženie pokuty zo 60€ na 50€ je aj v prípade prekročenia rýchlosti. Týka sa to prekročenia povolenej rýchlosti v obci najviac o 20 km/hod a mimo obce najviac o 30 km/hod.

Okrem znížených pokút však ministerstvo v novej novele zákona ukladá aj iné novinky. Vodičský preukaz bude odobratý vodičovi ak spôsobí päť „dopravných nehôd počas piatich rokov  s následkami na živote alebo zdraví.“ Predtým to boli len tri nehody za päť rokov. Novela rozšituje zákaz jedenia, pitia a fajčenia počas jazdy aj na spolujazdcov na motocykloch, trojkolkách a štvorkolkách. Ďalej prikazuje chodcom nosiť reflexné vesty za zníženej viditeľnosti nielen mimo obce, ale aj v obci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies