Kaliňák o rozpočte ministerstva vnútra: Musíme sa prispôsobiť možnostiam, prioritou je školstvo a valorizácia platov

NETKY.SK • 1 December 2016, 14:41 • 2 min
Kaliňák o rozpočte ministerstva vnútra: Musíme sa prispôsobiť možnostiam, prioritou je školstvo a valorizácia platov

BRATISLAVA – Rozsiahla obnova policajných budov, pokračovanie vo výstavbe klientskych centier, otvorenie športovej akadémie, pokračovanie v modernizácii hasičského zboru či nákup ďalšieho vládneho špeciálu. To sú niektoré priority, ktoré dnes v rámci schváleného rozpočtu Ministerstva vnútra (MV) SR na rok 2017 predstavil minister Robert Kaliňák (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Celkové výdavky ministerstva vzrastú v budúcom roku z 2,1 na 2,3 miliardy eur. Podľa ministra to zahŕňa predovšetkým zvýšenie platov učiteľov najmä v regionálnom školstve. Odzrkadľuje sa tu aj valorizácia platov v celom rezorte z minulého roka, ktorá nebola súčasťou rozpočtu na rok 2016.

 

„Samozrejme, že žiadny minister nemôže pripustiť, nielen zo zvyku, ale aj v skutočnosti, že je spokojný so svojim rozpočtom,“ uviedol Kaliňák. „V snahe splniť všetky maastrichtské kritériá sa musíme prispôsobovať tým možnostiam, ktoré sú. My si vieme predstaviť omnoho väčšie investície do infraštruktúry, ktorá by bola veľmi viditeľná,“ doložil.

 

Kaliňák predstavil rozpočtové priority na rok 2017 a ďalšie roky. V oblasti polície štát rozbehne rozsiahly program obnovy policajných budov prvého kontaktu. „Bolo viacero výhrad k stavu týchto budov, ktoré často majú mimoriadne nevyhovujúce podmienky, nielen pre prácu policajtov, ale aj pre občanov,“ vysvetlil šéf rezortu.

 

Pri rekonštrukcii chce ministerstvo využívať vlastné kapacity na výrobu plastových okien vo Svidníku. Plánuje rozbehnúť aj drevársku výrobu, nakoľko kapacity Zboru väzenskej a justičnej stráže, od ktorého odoberajú nábytok a vybavenie interiérov nepostačujú. Prevádzka by mala vzniknúť v časti Slovenska s najvyššou nezamestnanosťou a poskytnúť prácu niekoľkým desiatkam dlhodobo nezamestnaných.

 

Ministerstvo bude pokračovať aj v budovaní klientskych centier. Po veľkom klientskom centre v Bratislave, by podobné malo pribudnúť v Žiline a neskôr aj v ďalších krajských mestách. Kaliňák informoval, že v Žiline sa štátu podarilo získať priestory s rozlohou 11.000 štvorcových metrov za približne sedem miliónov eur. „Verím, že to bude zásadným príspevkom k skvalitneniu služieb pre občanov,“ uviedol minister.

 

Ministerstvo začne prestavbu klientskeho centra v Martine, v najbližšej dobe by malo dostať adekvátne ponuky aj v Prešove a Košiciach. Otvorené by mali byť klientske centrá v Trenčíne, Kysuckom Novom Meste, Žiari nad Hronom a Sobranciach.

 

Ďalší rozvoj čaká aj projekt Elektronického kontraktačného systému, tzv. štátneho eBay. Kaliňák informoval, že od jeho otvorenia sa v tomto systéme uskutočnili obchody za viac ako 542 miliónov eur. „Úspora ku dnešnému dňu predstavuje viac ako 176 miliónov eur, čo je zásadné číslo, prakticky predstavuje 24,49 percentnú úsporu,“ zdôraznil.

 

Prioritou bude i Športové centrum polície, ktorého športovcom sa podarilo získať všetky štyri medaily na tohtoročným letných olympijských hrách. Plánom je pritom vybudovať športovú akadémiu v areáli bývalého železničiarskeho učilišťa v bratislavskej Rači. „V úvode by tam bolo osemročné gymnázium so športovými triedami a adekvátnym množstvom športovísk tak, aby sme mohli pritiahnuť malé deti bez rozdielu príjmových skupín, ktoré by v budúcnosti mohli reprezentovať Slovensko,“ ozrejmil Kaliňák.

 

V rámci ochrany pred klimatickými zmenami bude podľa ministra aj naďalej podporovaný hasičský a záchranný zbor, napríklad investíciami do hasičskej techniky, vrátane systému dobrovoľného hasičstva. Štát plánuje nakúpiť tri hasičské vrtuľníky, z ktorých jeden by mal byť špeciálne vyhradený pre horskú a záchrannú službu.

 

Slovensko kúpi ešte jeden vládny špeciál

Slovensko v budúcom roku dokončí obnovu svojej vládnej letky. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) dnes oznámil nákup ďalšieho vládneho špeciálu, ktorý by sa mal zrealizovať v najbližších mesiacoch. Po tohtoročnom nákupe väčšieho dopravného lietadla Airbus ACJ319 a dvoch menších lietadiel Fokker 100 ministerstvo plánuje nákup ešte jedného lietadla Airbus. Nahradiť by mal posledný z dvojice lietadiel Tu-154, ktoré je ešte v prevádzke.

 

„Dostali sme akurát na stôl veľmi dobrú ponuku na lietadlo Airbus, ktoré by mohol byť náhradou za Tupolev, ktorý v túto chvíľu prevádzkujeme, samozrejme za omnoho efektívnejších prevádzkových nákladov,“ uviedol Kaliňák. Ponúknuté lietadlo má vek 15 rokov a pôvodne slúžilo pre francúzsku vládnu letku. Naposledy s ním lietal francúzsky prezident Jacques Chirac, priblížil minister. Cenová ponuka je na 36 miliónov eur a je v nej zarátané aj vybudovanie servisného strediska na Slovensku. Dopravné lietadlo by malo mať kapacitu 90 miest. „Z toho pohľadu je to štandard, ako letka má vyzerať. Dva veľké a dva malé stroje,“ odôvodnil Kaliňák, že Slovensko vzhľadom na neexistenciu národného leteckého prepravcu ešte jedno väčšie lietadlo potrebuje a otázka je len, či predĺžiť životnosť lietadla TU-154 alebo nakúpiť nový stroj.

 

Kaliňák vysvetlil, že ponúkaný Airbus je totožný s tým, ktorý Slovensko kúpilo tento rok, čo je výhodné z pohľadu prevádzky. Nové servisné stredisko by malo obidva stroje ošetrovať a robiť aj základnú údržbu typu A a B. Štát by mal v tomto prípade podľa ministra ušetriť aj pre nižšiu spotrebu paliva Airbusov. Štyri novonakúpené stroje by mali mať zhruba takú spotrebu ako jeden Tupolev. Kaliňák navyše vyzdvihol, že v prípade Airbusov ide o dlhodobú investíciu na 30 rokov. Predpokladaná životnosť malých Fokkerov je oproti tomu iba 10, maximálne 15 rokov, doplnil.

 

Štát bude v najbližšom období realizovať obnovu prvých 23 materských škôlok prostredníctvom eurofondov, rovnako aj vo výstavbe komunitných centier za celkom 15 miliónov eur, tiež v projektoch pre marginalizované komunity zameraných napríklad na zabezpečenie pitnej vody, v projektoch odpadového hospodárstva alebo v projektoch na rekonštrukciu bývania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona