Kaliňák: O ochrane oznamovateľa korupcie bude rozhodovať súd a prokurátor

NETKY.SK • 27 Marec 2014, 13:41 • 2 min
Kaliňák: O ochrane oznamovateľa korupcie bude rozhodovať súd a prokurátor

BRATISLAVA - Návrh zákona o niektorých opatreniach súvisiacich s oznamovaním protispoločenskej činnosti - zákon o ochrane oznamovateľov korupcie, predstavil dnes podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák.

slovakia

left justify in out

 "Tento návrh sme konzultovali s Tranparency International a je to širší návrh. Museli sme zásadne rozšíriť, čo chceme chrániť a aké typy oznámenia chceme chrániť," povedal šéf rezortu vnútra na margo návrhu zákona. Ten obsahuje určitú definíciu závažnej protispoločenskej činnosti. Pôjde aj o rozšírenie nielen o trestné činy s dolnou hranicou trestu troch rokov, ale aj o správne delikty.
     

 "Obsahuje teda určitú definíciu závažnej protispoločenskej činnosti, ktorú môžeme definovať ako niektorý z trestných činov verejných činiteľov, korupcie alebo poškodzovania finančných záujmov európskych spoločenstiev, trestným činom s hornou hranicou prevyšujúcou tri roky alebo správnym deliktom, za ktorý možno uložiť pokutu vo výške 50.000 eur," konkretizoval minister vnútra.
      

Oznamovateľom je osoba, ktorá sa pri výkone svojho povolania dozvie o korupčnom správaní a urobila o tom v dobrej vôli oznámenie. "Ide nám aj o to, aby sa nestratili podstatné oznámenia," povedal okrem iného Kaliňák.
      

O ochrane bude rozhodovať súd a prokurátor, pričom následný dozor bude vykonávať Inšpektorát práce. Čiže zamestnávateľ, pokiaľ bude chcieť zamestnanca, ktorý oznámil korupciu, sankcionovať prepustením, či zrážkou z platu, bude tak môcť urobiť až po súhlase z Inšpektorátu práce. Ten teda bude vykonávať ochranu oznamovateľa. Súd ani prokurátor nebudú mať lehotu na to, aby preskúmali, či ide o relevantné informácie. "Nepôjde o takú ochranu, akou je ochrana svedka," priblížil ďalej minister. Návrh zákona ešte nebol v medzirezortnom pripomienkovom konaní a navrhovateľ bude intenzívne diskutovať s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR.
      

"Môže nastať situácia, kedy zamestnanec síce podá relevantné oznámenie, ale zároveň porušil pracovnú disciplínu spôsobom, ktorý nie je akceptovateľný," zdôraznil minister. Chránená osoba sa v takom prípade nemôže dožadovať ochrany. Návrh zákona chce riešiť oddelenie "notorických sťažovateľov od relevantných oznamovateľov". 
      

Zákon by mohol nadobudnúť účinnosť v novembri tohto roku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies