Kaliňák o obvinenom policajtovi Tiefenbachovi: Bol na opakovaných testoch a prešiel!

NETKY.SK • 28 Október 2014, 20:09 • 2 min
Kaliňák o obvinenom policajtovi Tiefenbachovi: Bol na opakovaných testoch a prešiel!

BRATISLAVA - Bratislavského policajta Ľuboša Tiefenbacha, známeho zo zverejneného videozáznamu, v ktorom nasadzoval putá mladej žene, a ktorého obvinili zo zneužívania právomocí verejného činiteľa a posadili do väzby, poslali jeho nadriadení v roku 2010 na opakované psychotesty a uspel. Na dnešnom rokovaní Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť na to upozornil minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Reagoval tak na vyhlásenie poslanca Ľubomíra Galka (SaS), že nestačí potrestať len Ľuboša Tiefenbacha, ale aj jeho nadriadených, ktorí podľa jeho slov dlhodobo nevhodné správanie policajta kryli. Kaliňák tvrdí, že nadriadení konali. "Po niektorých zákrokoch bol potrestaný disciplinárnym konaním, na druhej strane dostal aj 32 disciplinárnych odmien. Má totiž na svojom tričku asi 900 páchateľov, ktorých vydal spravodlivosti, vrátane desiatok drogových dílerov," upozornil minister s tým, že jeho posledný medializovaný zákrok bol neprimeraný a na použite donucovacích prostriedkov nemal dôvod. 

 

Galko tvrdí, že tento prípad nemôže skončiť upálením jedného policajta, o ktorom sa povie, že zlyhal a ide sa ďalej. "Zlyhal systém, zlyhali psychotesty, jeho nadriadení, zlyhali kontrolné mechanizmy a možno aj hodnotiaci systém policajta. Keby nebolo na svete video, som presvedčený, že sa neudeje nič. Od zverejnenia videa ma kontaktovalo množstvo ľudí ohľadom zákrokov tohto policajta, ktoré nemohli prejsť bez trestu, ak by ho niekto nekryl. Tento policajt mal byť už dávno mimo polície," myslí si opozičný poslanec.

 

Ľubomírovi Galkovi sa tiež podľa jeho slov ozval očitý svedok incidentu, keď pri zásahu tohto policajta zomrel 22-ročný muž. "Bolo to pred štyrmi rokmi pri náhodnej kontrole. Ten chlapec mal slabé srdce, dostal záchvat a nebola mu poskytnutá prvá pomoc s tým, že simuluje. Budem chcieť vedieť, či sa to šetrilo, alebo nie," odkázal. Policajný prezident Tibor Gašpar ho hneď uistil, že sa na prípad pozrú.

 

Galko tiež upozornil, že na Ľuboša Tiefenbacha bolo podaných 44 sťažností, pričom len za šesť z nich bol potrestaný. "Toto je zlyhanie systému a treba potrestať aj jeho nadriadených. Je pravdou, že Ľuboš T. dosahoval výsledky, preto mu bolo tolerované dlhodobo protizákonné konanie a boli zakrývané jeho prešľapy," myslí si.

 

Gašpara slová o zlyhaní systému zamrzeli. "Vždy ma mrzí, keď zlyhá policajt. Všetkým, ktorí boli poškodení nezákonným konaním policajta, sa môžeme ospravedlniť. Veľká väčšina si však plní svoje povinnosti v súlade so zákonom. Prekáža mi čierno-biele vnímanie. Voči Ľubošovi T. bolo podaných 44 sťažností, ale treba sa pozrieť akých a od koľkých ľudí," poznamenal s tým, že policajt má niekedy na rozhodnutie o použití donucovacích prostriedkov len krátku dobu. "Odmietam však kolektívnu vinu. Ľuboš T. bol na opakovaných psychotestoch, dokonca sa tretíkrát pýtal na psychologické vyšetrenie sám," zdôraznil Gašpar.

 

Výbor napokon zobral Kaliňákovu informáciou na vedomie. Galkov návrh, aby minister musel poslancov informovať aj o prešetrení a vyvodení dôsledkov voči policajtom, ktorí mali vedomosť o neprimeranom konaní Ľuboša Tiefenbacha z minulosti a o prijatých opatreniach na zamedzenie opakovania sa podobných situácií, výbor neschválil.

 

Ľuboša Tiefenbacha vzal Okresný súd Bratislava V do väzby v sobotu 25. októbra. Dôvodom sú obavy, že by mohol ovplyvňovať svedkov.

 

Video zo zadržania ženy zverejnil ako prvý portál čas.sk. Zásahu policajtov voči mladej žene podľa portálu predchádzal problém s nálepkou STK. Podľa videa jej policajti nasadili putá, čo si jej dcéra nahrala mobilným telefónom. Obe skončili na policajnej stanici, dcéra preto, že nemala pri sebe občiansky preukaz, ale len doklad o jeho strate.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona