Kaliňák: Novelou zákona dávame policajtom a vojakom istoty

NETKY.SK • 18 Február 2013, 14:24 • 2 min
Kaliňák: Novelou zákona dávame policajtom a vojakom istoty

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) je presvedčený, že vládny Smer-SD dáva novelou zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov týmto zložkám istoty. Vyhlásil to na záver parlamentnej rozpravy o tejto právnej norme v reakcii na výčitky opozície, že Smer-SD novelou istoty berie.

slovakia

left justify in out

"Ja som dnes schopný garantovať, že policajt, ktorý vstúpi do systému, svoj dôchodok o 25 rokov dostane," povedal minister s tým, že dôvod, pre ktorý vláda tento zákon predkladá, sú práve istoty.

Kaliňák zároveň odmietol kritiku exministra obrany Ľubomíra Galka (SaS), že novela nerieši zúženie okruhu poberateľov výsluhových dôchodkov. Galko poukázal na povolania, ktoré nesú znaky civilného zamestnanca, ako policajti v laboratóriách či panie za okienkami. Tí majú podľa neho nárok na výsluhový dôchodok rovnako, ako vojaci v misiách. "Ľudia v labákoch, oni chodia do terénu aj uprostred noci, často sú to rizikové miesta. Za okienkom už žiaden policajt nie je, to sú civili. Ak sú miesta, ktoré by mohli byť scivilnené na ministerstve obrany, prosím. Na ministerstve vnútra ale neexistuje klasická kancelárska práca. Navyše každý policajt musí ísť najskôr na chodník, teda každý zažil reálny výkon policajnej práce," odkázal Kaliňák Galkovi.

Ak návrh rezortu vnútra prejde, vojaci a policajti, ktorí doposiaľ odslúžili menej ako päť rokov, budú mať nárok na výsluhový dôchodok o desať rokov neskôr ako ich predchodcovia. Noví príslušníci poriadkových síl by ho tak mohli začať poberať až po 25 rokoch štátnej služby.

Policajti a vojaci prijatí do služby po máji 2013 budú musieť byť v službe 13 rokov, namiesto súčasných piatich, aby im vznikol nárok na odchodné. Dlhšie budú musieť vojaci či muži zákona slúžiť aj pre získanie výsluhového príspevku. Ten dostávajú policajti pri uvoľnení, prepustení alebo uplynutí dočasnej štátnej služby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies