Kaliňák: Novela zákona o občianstve by mohla byť v NR SR do leta

NETKY.SK • 2 Január 2014, 12:15 • 2 min
Kaliňák: Novela zákona o občianstve by mohla byť v NR SR do leta

BRATISLAVA – Zmenami v zákone o občianstve by sa mohli poslanci parlamentu začať zaoberať v polovici tohto roka.

slovakia

left justify in out

„V parlamente to očakávam v lete,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA minister vnútra Robert Kaliňák. Novelu má už rezort vnútra pripravenú, no chcú počkať na stanovisko európskych inštitúcií, s ktorými návrh konzultovali. „Predpokladám, že na jar by sme mohli mať toto vyhodnotenie k dispozícii, a mohli by sme spustiť legislatívny proces,“ uviedol minister. Nová legislatíva bude podľa ministra Kaliňáka spätne udeľovať občianstvo tým, čo podmienky podľa nového zákona spĺňajú, no v uplynulom období ich nespĺňali a občianstvo tak stratili.

Pre súčasný zákon prišlo za tri a pol roka o slovenské občianstvo takmer sedemsto ľudí. Jeho súčasné znenie totiž umožňuje stratu štátnej príslušnosti. Presadila ho v roku 2010 vláda Roberta Fica ako reakciu na maďarský zákon o dvojakom občianstve. Ten umožnil, aby občianstvo Maďarska získali všetci ľudia, ktorých predkovia žili v Uhorsku a ovládajú maďarčinu. Kabinet Ivety Radičovej chcel zákon upraviť, ale zmenu sa presadiť nepodarilo. Rezort vnútra sa rozhodol pri úprave zákona opierať aj o posudky expertov z oblasti medzinárodného práva. Novelu pripravovali s rezortom diplomacie a tiež Radou Európy či Vysokým komisárom OBSE pre národnostné menšiny. Udeľovanie občianstva by malo byť po novom naviazané na trvalý pobyt. Znamenalo by to, že aj občan Slovenskej republiky by mohol nadobudnúť napríklad maďarské občianstvo a nestratil by pritom slovenské, ale za predpokladu, že má trvalý pobyt v Maďarsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona