Kaliňák nesúhlasí s bezpečnostnou previerkou pre poslancov

NETKY.SK • 9 Máj 2013, 14:15 • 2 min
Kaliňák nesúhlasí s bezpečnostnou previerkou pre poslancov

BRATISLAVA - Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) zásadne nesúhlasí s tým, aby poslanci, ktorí majú kontrolovať spravodajské služby, mali bezpečnostnú previerku. Majú ju totiž podľa neho už tým, že sú poslancami Národnej rady SR.

slovakia

left justify in out

"Účasť v parlamente je určitou previerkou. V rámci prísahy majú poslanci záujem štátu chrániť," povedal dnes v parlamente Kaliňák. Šéf rezortu vnútra zároveň pripomína, že previerku vydávajú organizácie, ktoré majú poslanci kontrolovať. "Je neprijateľné, aby povolenie na kontrolu, teda previerku, mi dala firma, ktorú mám kontrolovať," vysvetlil ďalší dôvod pre svoj odmietavý postoj k previerkam pre poslancov. Dodal, že ak by poslanci vynášali informácie zo spravodajských služieb, budú trestne stíhaní. "Už nemajú imunitu," poznamenal.

Kaliňák reagoval aj na výhrady poslanca SDKÚ-DS Martina Fedora, ktorému sa nepozdáva, že by spravodajské služby mali kontrolovať až 12 poslanci z troch rôznych parlamentných výborov. Podľa neho tak vzniká bezpečnostné riziko. "Ak niekomu prekáža veľký počet poslancov, tak asi má podozrenie, že vynášajú informácie," reagoval Kaliňák, ktorý s vyšším počtom poslancov problém nemá, je však pripravený o ňom diskutovať.

Fedor okrem toho poukázal aj na to, že zákon o spravodajských službách posilní právomoci predsedu vlády. "Spravodajské služby dostanú podľa tohto návrhu možnosť vykonávať aj iné opatrenia a operácie, ktoré pôjdu nad rámec stanovených kompetencií. Obsah a rozsah úloh je nejasný, naformulovaný všeobecne, v podstate neobmedzene. A moc nad tým sa vkladá do rúk predsedu vlády," uviedol Fedor.

Nová právomoc premiéra by podľa neho znamenala, že šéf kabinetu môže osobne rozhodnúť o vykonávaní tzv. spravodajskej ochrany akejkoľvek osoby na Slovensku aj v zahraniční. "V praxi sa pod dôvod spravodajskej ochrany môže skryť čokoľvek. Napríklad voči konkrétnej osobe nasadenie všetkých prostriedkov, ktoré majú spravodajské služby k dispozícii," vysvetlil Fedor.

Kaliňák zdôraznil, že Slovenská informačná služba (SIS), ktorá sa podieľala na tvorbe zákona, spadá pod premiéra. Ten však má v súčasnosti podľa Kaliňáka obmedzené nástroje voči SIS. Pripomenul, že to kritizovala aj bývalá premiérka Iveta Radičová. Po novom by mal tieto nástroje šéf kabinetu získať. "Chceme, aby bola väčšia zodpovednosť," zdôvodnil Kaliňák, podľa ktorého je smiešne napádať takéto opatrenie. "Ak ja som zodpovedný za riadenie celého Policajného zboru, tak nástroje, ktoré bude mať v rukách premiér, sú menšie ako tie, ktoré mám ja voči Policajnému zboru," dodal.

Minister vnútra zároveň uviedol, že návrh zákona nie je konečný, môže sa ešte upraviť. "Žiadny text, ktorý predloží vláda, nie je definitívny," poznamenal s tým, že právna norma ide do pripomienkového konania. Kaliňák očakáva veľkú diskusiu a je ochotný prijať aj niektoré zmysluplné a vylepšujúce návrhy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies