Kaliňák: Nemáme povolenie na pristátie s humanitárnou pomocou v Káthmandu

NETKY.SK • 29 Apríl 2015, 14:52 • 2 min
Kaliňák: Nemáme povolenie na pristátie s humanitárnou pomocou v Káthmandu

BRATISLAVA - Slovenský špeciál s humanitárnou pomocou nedostal povolenie na pristátie v nepálskom Káthmandu. Jej dopravenie bude musieť Slovensko vyriešiť iným spôsobom.

slovakia

left justify in out

"Je s tým obrovský problém pre typ lietadla, ktoré máme," uviedol po dnešnom rokovaní vlády minister vnútra Robert Kaliňák. Ako vysvetlil, letisko sa nachádza vo vysokej nadmorskej výške, na čo naši piloti nemajú výcvik a ani nemá dostatočne dlhú pristávaciu dráhu pre Tučko. "Pripravení sme boli," dodal Kaliňák s tým, že na prevoze okolo 6,5 tony slovenskej humanitárnej pomoci sa dohodne s niektorou z krajín Európskej únie.
     

Vláda dnes schválila pomoc pre zemetrasením postihnutý Nepál za viac ako 95.286 eur. Ide o stany, ležadlá, prikrývky, zásobníky na vodu, poľnú kuchyňu a chirurgické šitie.
     

Ministerstvo zahraničných vecí zároveň vybavilo voľné miesta pre Slovákov v osobitnom lietadle, ktoré do Nepálu vypravila česká vláda. Takýto spôsob návratu zariadili podľa šéfa tlačového odboru MZV Petra Suska pre tých, na ktorých malo ministerstvo kontakt a ktorí o to prejavili záujem. Momentálne na letisku v Káthmandu čaká na české lietadlo sedem Slovákov, ostatní sú na ceste do hlavného mesta.
     

Ako uviedol Susko pre TASR, do týchto chvíľ sa nepodarilo spojiť s jedným občanom SR z viac ako 80, ktorí boli v Nepále. Z nich sa však už veľká časť vrátila späť do vlasti.
     

Počet obetí sobotňajšieho (25.4.) ničivého zemetrasenia s magnitúdou 7,8 stúpol na viac ako 5000. Hovorí sa však o tom, že by mohol dosiahnuť okolo 10.000.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies