Kaliňák nemá obavy, že nedosiahne úspory z predaja majetku

NETKY.SK • 26 December 2013, 14:10 • 2 min
Kaliňák nemá obavy, že nedosiahne úspory z predaja majetku

BRATISLAVA - Rada pre rozpočtovú zodpovednosť vidí v cieli usporiť z predaja prebytočného majetku riziko, keďže jeho naplnenie závisí od dopytu.

slovakia

left justify in out

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) nemá obavu, že sa jeho rezortu nepodarí dosiahnuť 35-miliónovú úsporu vyplývajúcu z predaja prebytočného majetku tak, ako sa zaviazal v štátnom rozpočte na budúci rok. Povedal to v rozhovore pre TASR.

"Máme rozpracované niektoré predaje, nejako veľmi sa neobávame, že by sme to nemuseli dodržať. Hospodárenie sa vždy odvíja od toho, ako sa aktuálna situácia javí, ja to riziko akceptujem," povedal Kaliňák.

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť vidí v cieli usporiť z predaja prebytočného majetku riziko, keďže jeho naplnenie závisí od dopytu. "Závisí, ale práve preto je to označené ako jednorazová, nie ako štrukturálna úspora, ktorú môžeme nahradiť akýmkoľvek iným spôsobom, ak nám to bude chýbať," reagoval minister. "Chápem i čo hovorila Európska únia aj vo vzťahu k niektorým úsporám, ale je to vec, za ktorú budeme skladať účty na konci budúceho roka," poznamenal.

Kaliňák tvrdí, že v tomto roku sa v jeho rezorte podarilo ušetriť 129,5 milióna eur, z toho 97,5 milióna na tovaroch a službách. "Drobnými úpravami sa podarilo niektoré náklady najmä v oblasti réžie výrazne zlepšiť. Napríklad toto ministerstvo nikdy nevychádzalo v oblasti pohonných látok," naznačil. Peniaze na palivo sa podľa neho často nepoužívali na tento účel, ale na iné výdavky. "Napríklad bola taká taktika, že mzdové prostriedky, aj keď boli usporené, tak fungovali v normálnej výške a ak by sa tak pokračovalo celý rok, v novembri a decembri by už nebolo na výplaty. Preto v iných položkách, ktoré mali pocit, že sú naddimenzované, urobili nejakú úsporu, a potom na konci roka len žiadali o presunutie položiek. A to deformovalo všetky štatistiky," tvrdí Kaliňák.

Úsporu 30 miliónov eur na mzdách minister vysvetľuje odchodom niektorých zamestnancov, vyrovnávaním riadiacich a osobných príplatkov či príspevkov na stravné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona