Kaliňák: Nejdeme cestou zvyšovania kompetencií tajných služieb

NETKY.SK • 27 Január 2015, 14:26 • 2 min
Kaliňák: Nejdeme cestou zvyšovania kompetencií tajných služieb

BRATISLAVA - Nový zákon o spravodajských službách, ktorý by mal byť predstavený už do konca februára, nejde cestou rozširovania kompetencií tajných služieb, skôr ich spresňuje.

slovakia

left justify in out

Povedal to dnes novinárom minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) v reakcii na víkendové vyjadrenie premiéra Roberta Fica (Smer-SD), že pokiaľ ide o boj proti terorizmu, krajiny by mali mať právo prijímať zákony, ktoré im viac uvoľnia ruky, napríklad v otázke informácií týkajúcich sa súkromia rizikových osôb.
     

Minister pripomenul, že súčasné zákony o tajných službách máme ešte spred roku 2001, teda z čias pred začiatkom vojny s terorizmom. "Mnohé ustanovenia majú tak široké výklady, že sa v nich málokto vyzná. Nemyslím si ale, že ideme cestou rozširovania či zvyšovania kompetencií, tie sú v zásade dostatočné. Problém je v tom, že niektoré nie sú presne špecifikované, a toto spresnenie prinesie nový zákon o spravodajských službách tak, aby zodpovedal 21. storočiu a aktuálnym hrozbám," avizoval Kaliňák.
     

Priznáva, že aj v súčasnosti sú situácie, keď majú štátne orgány zviazané ruky. "Napríklad pri ľuďoch, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku, nemajú tu ani rodinu a napriek tomu sa tu zdržia. Tu budeme hľadať cesty. Nový zákon prinesie aj zvýšenú parlamentnú kontrolu. Vznikne komisia z poslancov, ktorá bude mať prístup k základným dátam a bude vedieť, kto a prečo je monitorovaný," vysvetlil.
     

Exminister vnútra Daniel Lipšic (nezaradený) nevie, čo presne myslel premiér svojím výrokom v Slovenskom rozhlase. "Je ľahké povedať, že je potrebné rozviazať SIS a polícii ruky, ale treba mať konkrétny návrh, nie výkrik do tmy. Takéto všeobecné vyhlásenia nikam nesmerujú. Otázka je, ako si to premiér predstavuje," povedal.
     

Na margo nového zákona o spravodajských službách Lipšic poznamenal, že by mali byť vybraní dvaja poslanci, jeden z vlády a jeden z opozície, ktorí by mali mať právo na konkrétne informácie o prebiehajúcich aktivitách spravodajských služieb. "Museli by pravidelne podstupovať aj detektor lži," dodal Lipšic.
     

Fico v RTVS povedal, že možno nás dotlačí svet a udalosti k tomu, že na určitú kategóriu ľudí budeme mať iné pravidlá, pokiaľ ide o ich súkromie, telefónne či bankové účty. Zdôraznil, že by muselo ísť o prípady zjavného ohrozenia štátu. "Ak sa bude zväčšovať bezpečnostné riziko v Európe, myslím si, že to bude najjednoduchšia cesta, ako reagovať na tieto riziká. Ale nie som zástancom nejakých mučiacich metód. Skôr mať prístup k informáciám," doplnil premiér.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies