Kaliňák: Návrh "minischengemu" je nezmysel; ministri vnútra o ňom nerokujú

NETKY.SK • 20 November 2015, 12:14 • 2 min
Kaliňák: Návrh "minischengemu" je nezmysel; ministri vnútra o ňom nerokujú

BRUSEL - Návrh na zriadenie akéhosi "minischengenu" je nezmysel. Uviedol to minister vnútra SR Robert Kaliňák po príchode na dnešné mimoriadne zasadnutie Rady EÚ pre vnútorné veci a spravodlivosť v Bruseli. Uvedený návrh z dielne holandskej diplomacie nie je predmetom rokovaní ministrov.

slovakia

left justify in out

"Je to nezmysel. Je to asi nejaká snaha zjednodušiť si prácu, ale je to aj technicky nemožné," reagoval Kaliňák na návrh, ktorý vo štvrtok v rozhovore pre holandský denník De Volkskrant spomenul šéf holandskej diplomacie Bert Koenders.

 

Denník spresnil, že päť členských krajín EÚ - Belgicko, Holandsko, Luxembursko, Nemecko a Rakúsko - by spolu vytvorili "minischengen", čiže výrazne zmenšenú verziu súčasnej zóny bez kontrol na vnútorných hraniciach, do ktorej je zapojených 26 európskych krajín. Podľa Koendersa nejde o oficiálny návrh, iba o "prvé kontaktné rozhovory", pričom európske internetové noviny Politico dnes upozornili, že šéf holandskej diplomacie nepoužil výraz "minischengen".

 

Kaliňák však ocenil, že dnešné rokovania v Bruseli sa konečne dostávajú k pragmatickej časti a programové body, ktoré navrhlo luxemburské predsedníctvo v EÚ, sú "prekvapivo k veci".

 

Pripravený dokument pre ministrov vnútra a spravodlivosti naznačuje okamžité zavedenie systematických a koordinovaných kontrol na vonkajších hraniciach EÚ. Sprísnenie kontrol by sa malo týkať nielen občanov tretích krajín, ale aj občanov EÚ, ktorí majú zaručenú slobodu pohybu. K návrhom patrí aj odoberanie odtlačkov prstov všetkým migrantom, ktorí vstupujú do schengenského priestoru, účinnejšia výmena informácií o podozrivých osobách a citlivých informácií súvisiacich s teroristickými hrozbami vrátane spôsobu ich financovania. Ministri by mali hovoriť aj o možnostiach zberu a ukladania údajov o cestujúcich v leteckej doprave (PNR) a v rovine príprav je legislatíva, ktorá bude účinnejšie bojovať s terorizmom a násilným extrémizmom.

 

"Toto je po dlhšom čase séria návrhov, ktoré sú veľmi pragmatické a prekvapivo idú k veci," konštatoval Kaliňák. Po atentátoch v Paríži podľa neho vidieť motiváciu všetkých národných delegácií, keď všetky krajiny EÚ "ťahajú za jeden povraz", aby dokázali takýmto útokom v budúcnosti zabrániť.

 

Aj napriek tomu, že ide o sériu navrhnutých konkrétnych opatrení, by podľa Kaliňáka bolo načase prepracovať sa aj k téme spracúvania údajov o cestujúcich v leteckej doprave (PNR), ktoré sú podľa neho veľmi dôležité z hľadiska monitorovania pohybu osôb nachádzajúcich sa v zornom poli spravodajských služieb. Uvítal by aj lepšie opatrenia na vonkajších schengenských hraniciach a výmenu spravodajských informácií, ktorá "nie vždy funguje tak, ako by mala".

 

Kaliňák uviedol, že Slovensko by rado na tomto fóre hovorilo aj o nástrojoch, o ktoré v poslednom období prišlo. Spresnil, že ide o oblasť metadát, čo znamená možnosť spätného vyšetrovania kontaktov ľudí zapojených do teroristických útokov - od samotných útočníkov, po ich komplicov, pomocníkov, dodávateľov zbraní a logistiky a tiež financovateľov týchto operácií. Podľa jeho slov by tento nástroj pomohol "vymiesť" celé zázemie, ktoré teroristické činy umožňuje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona