Kaliňák: Na teórii o únose vietnamského občana cez Slovensko nesedí viacero vecí

NETKY.SK • 30 Apríl 2018, 12:24 • 2 min
Kaliňák: Na teórii o únose vietnamského občana cez Slovensko nesedí viacero vecí

BRATISLAVA - Exminister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) si nevie predstaviť, žeby oficiálna pracovná návšteva vietnamského ministra pre vnútornú bezpečnosť generála To Lama mohla byť zneužitá na iné ako priateľské ciele. Uviedol to na sociálnej sieti Facebook v reakcii na informácie, ktoré sa objavili v nemeckých médiách a ktoré spájajú pracovnú návštevu generála To Lama s možnou akciou vietnamskej tajnej služby v Nemecku.

slovakia

left justify in out

"Na teórii o únose cez Slovensko, ktorú prezentovali nemecké médiá, nesedí viacero vecí. V prvom rade na zozname cestujúcich, ktorý nám poskytli vietnamské úrady, nebolo meno tohto stíhaného občana Vietnamu a neprevážali sme ani žiadneho ležiaceho pacienta alebo spútaného človeka," vysvetľuje Kaliňák.

 

Verí, že okolnosti tohto prípadu vysvetlia oficiálne vietnamské orgány prijateľným spôsobom. "Inak pôjde o zneužitie našej pohostinnosti, čo predstavuje vážne narušenie dobre sa rozvíjajúcich vzťahov medzi Slovenskom a Vietnamom," doplnil exminister vnútra.

 

Nemecké médiá informovali o únose vietnamského podnikateľa, niekdajšieho straníckeho funkcionára Trinh Xuan Thanha (51), ku ktorému malo dôjsť v lete 2017 v Nemecku. Podľa nemeckých médií sa na únose mala podieľať vietnamská tajná služba. Tie prípad spájajú aj s návštevou generála To Lama na Slovensku, keďže niektorí podozriví sa mohli objaviť v jeho prítomnosti v Slovenskej republike. Trinh Xuan Thanh bol podľa nemeckých médií vo Vietname odsúdený za korupciu a spreneveru miliónov dolárov.

 

Pracovné stretnutie vtedajšieho ministra vnútra a podpredsedu vlády SR Kaliňáka a ministra pre vnútornú bezpečnosť vo Vietname generála To Lama sa v hoteli Bôrik uskutočnilo v júli 2017. Podľa rezortu vnútra išlo o pracovnú návštevu, ktorá bola dohodnutá na stretnutí slovenskej delegácie vo Vietname a jej cieľom bolo prehĺbenie spolupráce, ako aj záujem o expertov na bezpečnosť zo strany Vietnamu. Ministerstvo je vážne znepokojené nad tým, že mohlo byť návštevou ministra To Lama zneužité na iné ako pracovné a priateľské stretnutie.

 

 

img

Kaliňák s generálom pri jeho oficiálnej návšteve Slovenska Foto: TASR

 

 

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) avizoval, že si vyžiada detailnú správu o tom, či bolo Slovensko zapletené do únosu vietnamského podnikateľa vlani v lete v Nemecku. Predseda vlády v nedeľu, keď o tom hovoril, bližšie informácie k prípadu nemal.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona