Kaliňák: Na palube špeciálu nebol nikto spútaný, všetci mali diplomatický pas

NETKY.SK • 31 Júl 2018, 13:25 • 2 min
Kaliňák: Na palube špeciálu nebol nikto spútaný, všetci mali diplomatický pas

BRATISLAVA - Zoznam cestujúcich v slovenskom vládnom špeciáli, ktorý poskytli vietnamské úrady, nebolo meno trestne stíhaného občana Vietnamu, nebol neprevážaný žiaden ležiaci pacient ani spútaný alebo inak obmedzovaný človek a všetky osoby mali diplomatický pas. Na sociálnej sieti to zdôraznil koaličný poslanec a vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"Zaujíma ma však otázka, že ak nemecké úrady, ako tvrdia, skutočne pátrali po občanovi Vietnamu, prečo jeho meno nebolo vložené do schengenského informačného systému, ktorý upozorňuje ostatné krajiny na hľadanú podozrivú osobu?" pýta sa v stručnom stanovisku Kaliňák.

 

Postup slovenskej strany v tejto kauze kritizuje prezident SR Andrej Kiska aj opozícia. Hnutie OĽaNO žiada premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD), aby v kauze vyvodil dôsledky. Chce tiež zvolať mimoriadny parlamentný brannobezpečnostný výbor. 

 

Slovenská informačná služba a Vojenské spravodajstvo uviedli, že nemali informácie o tom, že Slovensko poskytovalo akúkoľvek súčinnosť pri únose vietnamského podnikateľa. V máji 2018 to povedal premiér Peter Pellegrini s tým, že ho o tom informovali predstavitelia spravodajských služieb. Pripomenul, že ak by nemecká strana okamžite po únose, ktorý bol zachytený na kamery, informovala medzinárodné inštitúcie, Slovensko mohlo byť obozretnejšie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies