Kaliňák: Na odčerpanie vody v okolí Gabčíkova máme 400 čerpadiel

NETKY.SK • 7 Jún 2013, 15:40 • 2 min
Kaliňák: Na odčerpanie vody v okolí Gabčíkova máme 400 čerpadiel

GABČÍKOVO - Minister vnútra Robert Kaliňák, minister životného prostredia Peter Žiga a minister obrany Martin Glváč navštívili Vodné dielo Gabčíkovo, aby skontrolovali vývoj povodňovej situácie.

slovakia

left justify in out

"Monitorujeme celý úsek Dunaja od Bratislavy až po Štúrovo. Prijímame rôzne opatrenia," uviedol Kaliňák s tým, že čo sa týka regiónu Gabčíkova, sily a prostriedky MV SR sú pripravené zasiahnuť v obciach, ktoré ohrozuje podzemná voda. Ako vysvetlil, ak vznikne rozdiel medzi úrovňami hladín, odčerpanie vody bude zabezpečené. "Pripravili sme štyristo čerpadiel, ktoré sa použijú popri hrádzi Dunaja, kde si spodná voda vypýta pravidelne svoju daň," ozrejmil.

Podľa Kaliňáka sú už v Komárne nasadení študenti policajnej školy z Pezinku. Stovka policajtov asistuje pri povodňových aktivitách. "Príslušníci Hasičského a záchranného zboru sú rovnako v plnom nasadení," zdôraznil. Dodal, že MV SR chce situáciu zvládnuť bez závažnejších strát a spodné vody a povodňové vlny hasiči a záchranári zvládnu až po Štúrovo.

Minister Žiga konštatoval, že Dunaj v týchto chvíľach kulminuje pri Gabčíkove. "Prietok vody do starého Dunaja v profile Čunovo sa postupne znižuje. Chránime miesta, pri ktorých bude Dunaj kulminovať v neskorších hodinách v Komárne a Štúrove," objasnil. Žiga pripomenul, že každú hodinu sa znižuje prietok a 100 kubických metrov.

V Komárne, podľa ministra obrany Martina Glváča, vykonáva pieskovanie niekoľko desiatok vojakov. "Sme pripravení realizovať aj mimoriadne požiadavky súvisiace s povodňovými aktivitami," dodal Glváč.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies