Kaliňák: Na hraniciach s Ukrajinou je situácia zatiaľ pokojná

NETKY.SK • 25 Február 2014, 13:10 • 2 min
Kaliňák: Na hraniciach s Ukrajinou je situácia zatiaľ pokojná

BRATISLAVA/BUDAPEŠŤ - Situácia na hraniciach s Ukrajinou je zatiaľ relatívne pokojná - na niektorých častiach je problém, nie je to však na Slovensku ani v Maďarsku, vyhlásil dnes na schôdzke ministrov vnútra Vyšehradskej štvorky (V4) v Budapešti minister vnútra SR Robert Kaliňák.

slovakia

left justify in out

"Samozrejme, my sme hovorili s ministrami aj o katastrofickom scenári v prípade akejsi silnej vlny utečencov, na ktoré sú všetky krajiny pripravené zhruba rovnakým spôsobom. Bude veľmi dôležité vymieňať si podrobné informácie, keby taká situácia nastala a neskôr v takomto prípade zapojiť do toho celú Európsku úniu, pretože to je priamo nevyhnutné," povedal Kaliňák v reakcii na otázku TASR.
      

K otázke problémov na niektorých úsekoch ukrajinských hraníc spresnil, že tie súvisia s tým, že v určitých lokalitách na ukrajinskej strane nie je úplne jasné vedenie. 
      
"My máme iný kraj, ako majú naši severní susedia, máme relatívne totožný kraj s Maďarskom. Ale situácia sa mení každou hodinou a monitorujeme ju. Na hraniciach so Slovenskom je pokoj, fungujú hraničné aj colnícke otázky," dodal.
     
Šéfovia rezortov vnútra vyjadrili nádej, že poriadok a bezpečnosť na Ukrajine budú čoskoro obnovené.
      
Ministri V4 prijali deklaráciu, v ktorej vyjadrili sústrasť pozostalým obetí. Dohodli sa, že oslovia dočasného ministra vnútra Ukrajiny so žiadosťou o poskytnutie informácií týkajúcich sa poriadku a bezpečnosti v krajine a o spoluprácu s rezortmi vnútra krajín V4.
      
Šéf maďarského ministerstva vnútra Sándor Pintér konštatoval, že rezorty vnútra štvorky sú rýchle a schopné v prípade potreby reagovať.
      
"Práve výmena informácií, ich rýchlosť a presnosť umožnili zorganizovať dnešné stretnutie a v budúcnosti spoločne zasiahnuť v prípade možných problémov," dodal Pintér, podľa ktorého jeho krajina je pripravená v prípade potreby na prijatie vlny utečencov.
      
Poľský minister vnútra Bartlomiej Sienkiewicz informoval, že v jeho krajine, ktorá má s Ukrajinou vyše 500 kilometrov hraníc, sa zdržiava 400.000 Ukrajincov. Podľa jeho slov nemocnica rezortu vnútra prijala z Ukrajiny 60 zranených ľudí.
      
Námestník ministra vnútra Českej republiky Jan Sixta konštatoval, že Česká republika je v odlišnej situácii, pretože nehraničí s Ukrajinou. "Vykonávame detailný monitoring situácie z hľadiska možnej migrácie a humanitárnej pomoci," dodal Sixta.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies