Kaliňák: Moja stolička je nepodstatná, dôležité je nájsť vrahov!

NETKY.SK • 4 Marec 2018, 13:39 • 2 min
Kaliňák: Moja stolička je nepodstatná, dôležité je nájsť vrahov!

BRATISLAVA - Moje miesto, aj ostatné veci sú oproti dvojnásobnej úkladnej vražde nepodstatné.

slovakia

left justify in out

V diskusnej relácii O 5 minút 12 RTVS to vyhlásil v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky minister vnútra Robert Kaliňák. „Najviac ma zaujíma, aby boli vrahovia a objednávatelia postavení pred spravodlivosť," zdôraznil. Podľa ministra je v súčasnosti dôležité dať dôveru tým, čo na prípade pracujú "deň aj noc". Ako ďalej povedal, vyšetrovaciemu tímu pomáhajú aj zástupcovia zo zahraničia.

Podľa opozičnej poslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej však práve bezpečnostné zložky pod vedením ministra umožnili prítomnosť mafie "až v pracovni premiéra". Osoba ministra vnútra je podľa nej opozíciou, verejnosťou ako aj niektorými pozostalými vnímaná ako prekážka objektívneho vyšetrovania. Poukázala napríklad na medializovanú prítomnosť šéfa protikorupčnej jednotky NAKA Róberta Krajmera na mieste činu. „Čo šéf protikorupčnej jednotky hľadal na mieste dvojnásobnej vraždy?," pýtala sa Nicholsonová pričom poukázala na údajné prepojenie tohto policajta s oligarchom blízkym Smeru. Podľa poslankyne v prípade existujú dôvodné podozrenia z manipulácie vyšetrovania. Podľa nej totiž jeden z trojice policajných viceprezidentov potvrdil, že na popud policajného prezidenta Tibora Gašpara neboli viceprezidenti informovaní o zisteniach z miesta činu. Pre nedôveryhodnosť Kaliňáka podľa Nicholsonovej napríklad verejnosť neverí ani výsledkom vyšetrovania vraždy právnika Ernesta Valka.

Kaliňák tvrdenia poslankyne označil za absurdné. „Hyenisticky zneužívate smrť mladých ľudí, aby ste si vybavovali politické účty," povedal s tým, že polícia pod vedením Krajmera vzniesla minulú jeseň v piatich skutkoch návrh na podanie obžaloby proti talianskym podnikateľom pôsobiacim na východnom Slovensku. Naopak, podľa ministra to bola pravicová vláda, ktorá odsúhlasila Talianom vratky DPH v hodnote osem miliónov eur a tiež eurofondové dotácie v hodnote 2,5 milióna eur. Minister zopakoval, že jeho stolička je v porovnaní so smrťou mladých ľudí bezvýznamná a kedykoľvek by ju vymenil za ich životy. Momentálne je podľa jeho slov dôležité chytiť páchateľov a to je aj jeho úlohou. Až potom je podľa neho možné adekvátne zareagovať napríklad na kritiku zo strany koaličných partnerov. „Momentálne som tam a je to moja úloha," zdôraznil. Zároveň skonštatoval, že Slovensko sa za 10 rokov stalo bezpečnou krajinou. „ Toto bol exces, na ktorý nikto nebol pripravený," vyhlásil ohľadne vraždy.

Podľa Nicholsonovej však práve minister priviedol krajinu do stavu, ktorý umožnil vraždu novinára. Bezpečnostné orgány v prípade talianskej mafie ako aj dvojnásobnej vraždy podľa nej "fatálne zlyhali". Kaliňák je pritom podľa poslankyne sám súčasťou organizovaného zločinu. „ Vy ste skončili," zopakovala v závere diskusie viackrát ministrovi.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies