Kaliňák: Komárno sa nám podarí pred Dunajom udržať

NETKY.SK • 8 Jún 2013, 16:17 • 2 min
Kaliňák: Komárno sa nám podarí pred Dunajom udržať

KOMÁRNO – Situácia v Komárne sa podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka začína stabilizovať a boj s rozvodneným Dunajom sa presúva na slovenskom území do záverečnej fázy, do Štúrova.

slovakia

left justify in out

„Komárno by už malo byť niekde na tom strope, plus mínus päť centimetrov. Verím, že sa nám to podarí udržať. Aj vďaka vodohospodárom, ktorí začali veľmi efektívne pracovať s vodným dielom Gabčíkovo a výrazne pomáhajú nielen nám, ale aj susednému Maďarsku,“ uviedol Kaliňák. Podľa jeho slov Dunaju v Komárne pomohla aj skutočnosť, že nebola veľmi vysoká hladina Váhu. V nočných hodinách posilňovalo vyše 300 vojakov, policajtov, hasičov i dobrovoľníkov medzery v hrádzi. Dnes ráno sústredili sily na posilnenie múru z opačnej strany, po pravej strane mosta, kde sa začali objavovať trhliny. „Predsa len, je to 50-ročná stavba. Komárno bude musieť nasledovať príklad Bratislavy a Štúrova, kde sú už nevyhnutné aj mobilné zábrany,“ tvrdí minister.

Po opadnutí prívalovej vlny sa budú musieť obyvatelia postihnutých oblastí vysporiadať aj so spodnou vodou, ktorá zaplavuje záhrady i rodinné domy. „Spodné vody sú v týchto oblastiach bežným javom pri každej, aj oveľa menšej povodni. Ľudia sú tu na ne už zvyknutí,“ konštatoval Kaliňák. Podľa jeho slov je pomoc štátu postihnutým oblastiam rozdelená do troch línií. „Prvá intervenčná znamená okamžitú reakciu na prípadné problémy v samotných hrádzach, kde nasadzujeme ľudí, ďalšie stovky policajtov, vojakov a hasičov sú v pohotovosti. Za nami ide ťažká technika a ako poslední nastupujú hasiči a dobrovoľní hasiči z celého Slovenska s čerpadlami a prichádza tá technická časť.“ Dunaj v Komárne by mal kulminovať o 15. hodine na úrovni 885 centimetrov. V súčasnosti chýba do tejto úrovne jeden centimeter.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona