Kaliňák: Keby bolo na mne, zmeny vo fungovaní policajnej inšpekcie nebudú

NETKY.SK • 7 Február 2018, 14:52 • 2 min
Kaliňák: Keby bolo na mne, zmeny vo fungovaní policajnej inšpekcie nebudú

BRATISLAVA - Policajná inšpekcia rezortu vnútra robí svoju prácu dobre a minister vnútra Robert Kaliňák v zmene jej fungovania nevidí žiadny výhody.

slovakia

left justify in out

"Keby bolo na mne, tak sa žiadne zmeny neudejú, ale v tomto prípade priznávam, že sme v koaličnej vláde a som konsenzuálny politik, ktorý sa snaží, aby programové vyhlásenie vlády bolo naplnené a v tom programovom vyhlásení sme vyšli v ústrety predovšetkým Mostu-Híd," uviedol dnes po rokovaní vlády pre médiá.

 

Kaliňák zároveň poukázal na fungovanie Generálneho inšpektorátu ozbrojených zborov v Českej republike, ktorý funguje ako nezávislá inštitúcia na kontrolu činností ozbrojených zložiek a podľa neho sa neosvedčil, mal mnoho škandálov a zlyhal. "Odrežete operatívnu časť polície od toho, aby prijímala informácie, spravíte z nich štatistov, ktorí nemajú sami možnosť zisťovať trestné činy," uviedol Kaliňák s tým, že na Slovensku minimálne v polovici prípadov policajtov obvinených za minulý rok inšpekcia sama vyhľadala trestný čin a pripravila podmienky na stíhanie.

 

Česi podľa neho naopak "politicky korektnou nezávislosťou" prišli o informácie. Vyšetrovanie a operatívna činnosť polície, ktorá je najpodstatnejšia pri odhaľovaní trestných činov, musí byť podľa ministra spojená v jednom rezorte

V rámci kompromisného návrhu na nové fungovanie inšpekcie by podľa Kaliňáka na krajských prokuratúrach mal fungovať osobitný odbor, kde budú fungovať prokurátori špecializovaní na trestné činy ozbrojených zborov. "Môj dodatok k tomu, ktorý som navrhol je, aby preskúmavali všetky uznesenia inšpekcie, ktoré odmietne alebo kde zastavia trestné konanie, čo predtým nebola povinnosť," dodal.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská si podľa vlastných slov potrebuje návrh nového fungovania inšpekcie podrobne preštudovať. "Sú tam ešte otázky, ktoré tam vôbec nie sú riešené a k tomu si potrebujeme sadnúť," povedala. Strana Most-Híd, ktorej prioritou je zmena súčasného fungovania inšpekcie, momentálne podriadenej ministrovi vnútra, má podľa ministerky záujem aj na zmene voľby policajného prezidenta. "Samotnému výberu, ktorý by mal byť na vláde, by mal predchádzať nejaký spôsob výberového konania a vypočutie v parlamentnom výbore," skonštatovala.

Ministerstvo vnútra pripravilo v spolupráci s Ministerstvom spravodlivosti SR a Generálnou prokuratúrou SR návrh nového fungovania policajnej inšpekcie, ktorý má momentálne posúdiť Koaličná strana Most-Híd. "Momentálne čakáme na ich odozvu. Ak sa zhodneme vo všetkých bodoch, materiál predložíme do legislatívneho procesu," informoval v utorok rezort vnútra. Zmena fungovania inšpekcie je na návrh Mosta-Híd v programovom vyhlásení vlády.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona